Jak si vedou Česko a Slovensko 30 let od rozdělení?

Český statistický úřad se zaměřil na několik parametrů a porovnal situaci v Česku a na Slovensku.

Od rozdělení Československa v lednu 1993 vzrostl počet obyvatel Česka a Slovenska shodně o zhruba dvě procenta a obě země čelí zřetelnému stárnutí populace, informuje časopis ČSÚ Statistika a my.

Nezaměstnanost je nyní v tuzemsku oproti Slovensku o polovinu nižší a celková ekonomická výkonnost Česka je o třetinu vyšší. Obě země jsou silně závislé na průmyslu, který tvoří více než čtvrtinu přidané hodnoty jejich ekonomiky: v roce 2021 to bylo v ČR 28 %, na Slovensku 26 %.

Mezi průmyslovými obory v obou zemích dlouhodobě posiluje výroba automobilů. Klíčová role průmyslu i podniků pod zahraniční kontrolu v Česku i na Slovensku se odráží v silné otevřenosti obou ekonomik.

Celková ekonomická výkonnost měřená HDP v paritě kupní síly na obyvatele činila v roce 2021 v Česku 92 % úrovně EU, na Slovensku 69 %.

Pokud jde o zadlužení, tak Česko i Slovensko vstupovaly do prvních let své existence se srovnatelně nízkým dluhem: míra zadlužení sektoru vládních institucí činila v roce 1995 v Česku 13,6 % HDP, na Slovensku 21,6 % HDP.

Zatímco míra zadlužení se v Česku zvyšovala jen mírně, na Slovensku již na přelomu tisíciletí přesáhla 50 % HDP – v roce 2021 se Slovensko dostalo na rekordních 62,2 % HDP, což byla hodnota o polovinu vyšší než v Česku.

Redakčně zkráceno a upraveno. Celý článek najdete zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.