Německo pravděpodobně nebude příští zimu čelit nedostatku plynu

Dodávky energie v Německu jsou zajištěny i bez zemního plynu z Ruska.

Institut pro hospodářský výzkum (DIW) ve své zprávě nastínil, že Německo pravděpodobně nebude příští zimu čelit nedostatku plynu. Po zastavení dodávek ruského plynu do Německa v září 2022 „nenastala žádná nouzová situace v zásobování, protože bylo možné rychle aktivovat jiné zdroje dodávek a poptávka poměrně prudce klesla“, uvedl institut. Přestože snahy o úspory plynu v průmyslu zůstávají důležité, dodávky zemního plynu lze podle zprávy v roce 2023 udržet prostřednictvím dovozu z Norska, Belgie a Nizozemska a nových plovoucích terminálů na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do Německa. „Dodávky energie v Německu jsou zajištěny i bez zemního plynu z Ruska,“ píší autoři a dodávají, že „scénáře z února 2023 naznačují, že ani v nadcházející zimě se neočekává nedostatek dodávek“.

Podle institutu by v nejpravděpodobnějším scénáři mohla poptávku pokrýt nabídka zhruba 87 miliard metrů krychlových, pokud spotřeba plynu zůstane o dvanáct procent nižší než průměrná spotřeba v letech 2018 až 2021. V loňském roce Německo spotřebovalo o 14 procent méně plynu. Pokud bude využito 95 procent německých dovozních kapacit LNG, mohly by se dodávky udržet na přibližně stejné úrovni jako v předchozích letech, tedy v celkové výši přibližně 94 miliard metrů krychlových, uvedl DIW. „Německo by si však muselo zajistit dostatečné dodávky LNG na světovém trhu, což je pro německé dovozce v takovém rozsahu výzva.“ Podle autorů zprávy by k překonání této výzvy mohla přispět ochota platit vyšší ceny.

Podle DIW pomohla opatření na úsporu energie, diverzifikace dodávek a mírné zimní počasí udržet vysokou úroveň skladování plynu, ale nedoporučila výstavbu další infrastruktury pro LNG. „Plánovaná výstavba terminálů pro zkapalněný zemní plyn (LNG) na pevnině není nezbytná z hlediska energetiky ani rozumná z hlediska politiky ochrany klimatu,“ tvrdí DIW. Německo počítalo s plynem jako s překlenovací technologií do doby, než bude na cestě k dekarbonizaci své ekonomiky instalován dostatečný výkon obnovitelných zdrojů, ale po ruské agresivní válce na Ukrajině muselo své plány v oblasti energetické politiky přehodnotit. Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol opakovaně varoval, že zajistit plyn na zimu 2023/24 bude těžší než na zimu právě uplynulou.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „Germany is unlikely to face gas shortage next winter – economic research institute“ (Clean Energy Wire, 23.02.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.