Čína investuje především ve Spojených státech

Přímé zahraniční investice jsou považovány za důležitý ukazatel ekonomické atraktivity dané lokality pro zahraniční investory.

Největší objem přímých čínských investic (PZI) proudil do USA za posledních 15 let, a to téměř 200 miliard amerických dolarů. Ukazuje to grafika webu Statista založená na datech China Global Investment Tracker, kterou vydává a pravidelně aktualizuje American Enterprise Institute. Investice Číny v Austrálii a Velké Británii jsou rovněž v třímístných částkách. Německo je na sedmém místě s celkovými částkami kolem 54 miliard amerických dolarů.

V Německu se v poslední době stále častěji diskutuje o čínské investiční strategii. Jedním z důvodů bylo povolení čínské státní lodní společnosti Cosco investovat do kontejnerového terminálu Tollerort v hamburském přístavu. Ještě více než na logistické společnosti, jako je hamburská skupina HHLA, se však Čína zaměřuje na německý dopravní sektor, pokud jde o přímé investice. Ukazuje to tato infografika, která rovněž vychází z údajů China Global Investment Tracker.

Podle oficiální definice je podnik předmětem přímé investice, pokud přímý investor vlastní alespoň 10 % kmenových akcií nebo hlasovacích práv (v případě akciové společnosti) nebo srovnatelný podíl (v případě podniku bez právní subjektivity).

Přímé zahraniční investice Číny ve světě podle jednotlivých zemí za období 2007 až 2022 (v miliardách dolarů). Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.