Půda využívaná pro evropská biopaliva by mohla denně nasytit 120 milionů lidí

„Biopaliva z plodin jsou pravděpodobně tou nejhloupější věcí, která kdy byla prosazována ve jménu klimatu,“ tvrdí Maik Marahrens ze společnosti Transport & Environment.

Nová studie ukazuje, že Evropa v současné době plýtvá půdou o rozloze Irska na výrobu biopaliv, což je překážkou pro řešení změny klimatu a potravinové bezpečnosti. Studie, kterou si nechala vypracovat společnost Transport & Environment (T&E), ukazuje, že tato půda by mohla být využita k obživě 120 milionů lidí, nebo pokud by byla vrácena přírodě, mohla by absorbovat dvakrát více CO2, než se údajně ušetří při pohonu automobilů biopalivy.

Maik Marahrens, manažer pro biopaliva ve společnosti T&E, řekl: „Biopaliva jsou neúspěšným experimentem. Pokračovat ve spalování potravin jako paliva, zatímco svět čelí rostoucí globální potravinové krizi, je na hranici zločinu. Země jako Německo a Belgie v reakci na to diskutují o omezení biopaliv z potravinářských plodin. Zbytek Evropy je musí následovat.“

Celý článek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.