Bloomberg: Celosvětové dodávky osobních počítačů v prvním čtvrtletí klesly

Všichni lídři trhu s PC zaznamenaly v za poslední čtyři tři měsíce pokles dodávek. Poptávka oslabila v souvislosti s koncem pandemie.

Dodávky osobních počítačů společnosti Apple Inc. klesly v prvním čtvrtletí o 40,5 %, což znamená těžký začátek roku pro výrobce osobních počítačů, kteří se stále potýkají s přebytkem neprodaných zásob. Informace přinesla agentura Bloomberg.

Podle nejnovější zprávy společnosti IDC dodávky všech výrobců PC dohromady klesly o 29 % na 56,9 milionu kusů a byly pod úrovní z počátku roku 2019, protože prudký nárůst poptávky způsobený pandemickou prací na dálku slábl.

Mezi lídry trhu zaznamenaly společnosti Lenovo Group Ltd. a Dell Technologies Inc. pokles o více než 30 %, zatímco prodeje společnosti HP Inc. klesly o 24,2 %. Poklesu se nevyhnula žádná významná značka, přičemž společnost Asustek Computer Inc. uzavírá první pětku s poklesem o 30,3 %.

Při pohledu do roku 2024 výzkumníci IDC předpovídají potenciální oživení výrobců osobních počítačů díky kombinaci stárnoucího hardwaru, který je třeba nahradit, a zlepšující se globální ekonomiky. Také analytik agentury Bloomberg uvedl, že oživení prodejů ve druhé části roku je možné.

Podle Bloombergu je pokles prodejů obzvlášť nepříjemnou zprávou pro společnost Apple, jejíž dodávky se od začátku pandemie do značné míry udržely. Společnost nicméně připravovala investory na slabší výsledky u některých svých hardwarových produktů.

Zdroj: Bloomberg

Pozitivní zprávou je, že ochlazující se poptávka dává výrobcům čas a prostor „k provedení změn, protože mnoho továren začíná zkoumat možnosti výroby mimo Čínu,“ uvádí IDC ve své zprávě. Společnost Apple postupně diverzifikuje zeměpisnou podobu své výrobní základny, protože narůstající napětí mezi Washingtonem a Pekingem hrozí narušit její pečlivě organizovaný dodavatelský řetězec.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.