Zvýšení domácích cen plynu má kompenzovat ztrátu evropského trhu Gazpromu

V ruském parlamentu navrhují nahradit ztráty zvýšením cen plynu a také zvýšením jeho spotřeby na vnitřním trhu.

V ruské Státní Dumě je návrh, který předpokládá zvýšení cen zemního plynu na ruském domácím trhu. Má se jednat o krok, který pomůže kompenzovat ztrátu evropského plynu. Informovaly o tom noviny Nězavisimaja gazeta.

Poslanec Dumy Pavel Zavalnyj zdůraznil, že prioritou při řešení dopadů klesajícího vývozu plynu zůstává zvýšení spotřeby na domácím trhu. Má se jednat urychlenou plynofikaci regionů, a to i prostřednictvím zkapalněného zemního plynu (LNG) a zkapalněného uhlíkového plynu (LCCG), rozšíření využití plynového motorového paliva a rozvoj petrochemie.

Zavalnyj už v únoru letošního roku řekl, že současné ceny na domácím trhu jsou důsledkem jejích dotování z exportů plynu. Výbor Dumy potom doporučil vytvoření konkurenceschopného prostředí pro průmysl z hlediska cen plynu.

Jak Nězavisimaja gazeta také uvedla, státní firma Gazprom v roce 2021 prodala na domácím trhu 274 miliard metrů krychlových plynu a získala za něj více než jeden bilion rublů. Zároveň 227,9 miliardy metrů krychlových putovalo do zemí mimo Společenství nezávislých států, převážně do Evropy, a čisté příjmy za ně přesáhly čtyři biliony rublů. Jinými slovy, při srovnatelných objemech dodávek v Rusku získal plynárenský gigant pouze pětinu všech příjmů.

Podle ruských expertů se v roce 2022 ruský export plynu propadl o celkem 45 %, v letošním roce se bude jednat o 90 % ve srovnání s čísly za rok 2021. Podle Kirilla Panfenova z Moskevské státní univerzity nebude možné ztrátu příjmů v Evropě nahradit pouze rozšířením domácího trhu. I při stoprocentní plynofikaci potřebuje země méně plynu. Určité zvýšení spotřeby mohou zajistit podle Panfenova kogenerační elektrárny a velké kotle, nicméně to povede naopak k přebytku uhlí. Zároveň expert dodal, že takový krok bude vyžadovat finančně nákladnou modernizaci.

Firma Gazprom loni podle ruských účetních standardů (RAS) vydělala 747,246 miliardy rublů čistého zisku, což je o 72,2 % méně než v roce 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.