Turecko zahájilo těžbu zemního plynu z vlastního rozsáhlého černomořského ložiska

Plynové pole Sakarya, které rozvíjí společnost Turkish Petroleum, má pokrýt přibližně 30 % domácí poptávky po zemním plynu.

Odhaduje se, že v Sakaryi se nachází 710 miliard metrů krychlových plynu. Počáteční produkce je 10 milionů metrů krychlových denně (m3/d) a do roku 2028 se zvýší na 40 m3/d. Turecko v současné době dováží přibližně 99 % své potřeby plynu. V roce 2022 jeho celkový dovoz energie činil 54 mld. m3 a stál 80 mld. dolarů, což je dvojnásobek nákladů v roce 2021.

Turecko je vysoce závislé na dovozu plynovody z Ruska, Ázerbájdžánu a Íránu, jakož i na dovozu zkapalněného zemního plynu z Kataru, USA, Nigérie a Alžírska.

Plynové pole Sakarya bylo objeveno v srpnu 2020 tureckou státní ropnou a plynárenskou společností TPAO(Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) v hloubce 2 115 m. Nachází se ve výlučné ekonomické zóně Turecka v Černém moři na východě země, asi 165 km od přístavu Filyos, a je to největší naleziště plynu objevené v Turecku a Černém moři vůbec.

Výstavbu provádělo konsorcium společností Schlumberger a Subsea7, přičemž řízení projektu zajišťovala britská společnost Wood. Základem je těžba plynu prostřednictvím podmořských těžebních zařízení a jeho přeprava podmořskými plynovody ke zpracování na pevnině v lokalitě Filyos, odkud je napojen na národní distribuční síť plynu.

Vzhledem k tomu, že turecká ekonomika je v rozkladu a ceny energií prudce rostou, zahájení dodávek plynu ze Sakaryi turečtí spotřebitelé energie velmi uvítají.

Využití nalezeného plynu k vyrovnání dovozu a pokrytí domácí poptávky nakonec sníží ceny energie, zlepší energetickou bezpečnost Turecka, diverzifikuje jeho energetické zdroje, zlepší jeho devizovou bilanci a pomůže podpořit jeho ekonomiku.

Další možností je vývoz části tohoto plynu – pravděpodobně do Evropy –, což by přineslo politické výhody a také zisk z devizových příjmů, které by Turecko obdrželo.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.