Oxfam: Země G7 „dluží“ chudým zemím biliony dolarů

Podle odhadů organizace Oxfam dluží sedm bohatých průmyslových zemí (G7) chudým zemím přibližně 13 bilionů dolarů za nevyplacenou rozvojovou pomoc a podporu v boji proti změně klimatu.

Namísto plnění svých závazků však země G7 a jejich banky požadovaly po zemích globálního Jihu splátky dluhu ve výši 232 milionů amerických dolarů denně, kritizoval Oxfam před summitem G7, který se koná od pátku do neděle v japonské Hirošimě.

„Bohaté země G7 se rády prezentují jako zachránci, ale uplatňují smrtící dvojí metr,“ uvedl ředitel Oxfamu Amitabh Behar. „Je to bohatý svět, který dluží globálnímu Jihu: pomoc, kterou před desetiletími slíbil, ale nikdy nedodal. Obrovské náklady na škody na klimatu způsobené bezohledným spalováním fosilních paliv.“

Země G7 porušily svůj slib poskytnout chudším zemím 100 miliard dolarů ročně na boj se změnou klimatu. Odhaduje se, že jejich emise uhlíku způsobily v zemích s nízkými a středními příjmy ztráty a škody ve výši 8,7 bilionu dolarů. Dále uvedl, že bohaté země již v roce 1970 slíbily, že budou na rozvojovou pomoc dávat 0,7 % ekonomické produkce ročně: 4,49 bilionu dolarů se nepodařilo naplnit, což je více než polovina slibu.

„Skupina G7 musí splatit své dluhy,“ řekl šéf Oxfamu. „Nejde o dobročinnost nebo charitu – je to morální povinnost.“

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.