Bloomberg: Rusko pokračuje ve zvyšování dodávek ropy po moři

V týdenním srovnání s dubnem dosáhl objem ruské ropy přepravované po moři celkem 15% nárůst i přes slib snížít těžbu na 500 tisíc barelů denně.

Objem ropy přepravené po moři dosáhl za čtyři týdny téměř 4 milionů barelů denně. To představuje 15% nárůst oproti prvnímu dubnovému týdnu, napsala v pondělí agentura Bloomberg. Vzhledem k tomu, že téměř veškerá ruská ropa směřuje do Číny a Indie, stoupl objem dodávek do Asie na nové maximum. Volatilnější týdenní toky se snížily.

Od března se Rusko zavázalo snížit těžbu ropy o 500 000 barelů denně oproti lednové úrovni. Nicméně agentura tvrdí, že se dodávky ruské ropy na mezinárodní trhy nadále zvyšují. Dodávky jsou nyní o více než 1,2 mil. barelů za den vyšší než na konci roku 2022. Existuje  jen málo důkazů, že škrty byly ruskou stranou provedeny tak, jak slíbila. Toky ropy na mezinárodní trhy nadále rostou, tvrdí Bloomberg.

Část tohoto nárůstu lze přičíst odklonu ropy, která dříve proudila ropovodem Družba do Německa a Polska; k tomu však došlo v lednu a únoru –  tedy předtím, než mělo snížení těžby vstoupit v platnost. Zbytek může odrážet nižší provoz domácích rafinerií v období sezónní údržby.

Bloomberg píše s odvoláním na ministerstvo financí USA, že přes rostoucí toky ropy z Ruska se daří omezit přístup země k petrodolarům, a to poté, co Moskva přiznala „problémy“ se státními příjmy. A dále dodává, že se země díky závislosti na stínové flotile stárnoucích tankerů, které přepravují ropu zbývajícím velkým odběratelům – zejména Indii a Číně – “se může začít” potýkat s problémy. Jeden z velkých čínských přístavů prý zvyšuje kontroly starších plavidel. Tato skutečnost omezuje přepravu některých nákladů a poukazuje na obavy z neustálého rozšiřování této skupiny plavidel.

Další informace o vývozu ruské ropy najdete v anglickém originále zde.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.