Bloomberg: Sankce mění obchodní vazby ve střední Asii

Čína se v budoucnu stane (kromě Uzbekistánu, Turkmenistánu a Kyrgyzstánu) největším obchodním partnerem Kazachstánu, a to na úkor doposud silných vazeb s Ruskem.

Kazachstán očekává, že kvůli finančním a hospodářským sankcím, které odklonily obchodní toky a odsunuly Rusko na vedlejší kolej, se v příštích několika letech stane Čína jeho hlavním obchodním partnerem a Rusko předstihne, napsala agentura Bloomberg. Tyto okolnosti podle agentury mění situaci i v širším regionu střední Asie.

Zdroj: Bloomberg

Přestože Rusko je největším obchodním partnerem Kazachstánu již více než tři desetiletí, Čína v obchodu rychle získává na síle. Agentura se odvolává na hodnocení kazašské vlády. V roce 2021 se obchod s Čínou ze strany Kazachstánu zvýšil na 24 miliard dolarů, nicméně vzájemný obchod stále za Ruskem zaostává o přibližně 2 miliardy dolarů.

Kazachstán, který je největší vnitrozemskou zemí na světě, je rovněž největším světovým producentem uranu a předním výrobcem komodit, jako je ferrochrom. Kazachstán se nyní orientuje na východ do Číny a přes Kaspické moře do Íránu, oblasti Perského zálivu, Indie a dál, protože možnosti obchodování s Ruskem se stále zmenšují. Začíná také reexportovat více zboží a zvyšuje místní výrobu, vše jako důsledek dopadů ruských sankcí.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.