The Times: Stovky Bělorusů podstupují v Polsku bojový výcvik s cílem svrhnout Lukašenka

Podle informací  britských novin výcvik provádějí bývalí příslušníci bezpečnostních sil v emigraci.

Stovky běloruských občanů, kteří uprchli ze země po masových protestech v roce 2020, absolvují v Polsku bojový výcvik, aby svrhli Alexandra Lukašenka, píše britský deník The Times. Výcvik provádějí bývalí důstojníci běloruských bezpečnostních sil z asociace BYPOL, kteří byli rovněž nuceni opustit svou zemi. BYPOL vznikla v roce 2020 a jde o Asociaci bezpečnostních složek Běloruska, kterou založili vesměs bývalí běloruští silovici.

Podle deníku už partyzáni spojení s BYPOL provedli v Bělorusku několik úspěšných operací. V únoru letošního roku se organizace přihlásila k odpovědnosti za bombový útok na ruský průzkumný letoun A-50 na letišti u Minsku, k němuž použila dva bezpilotní letouny. V Bělorusku byl BYPOL uznán za „extremistickou organizaci“.

Účastníci výcviku se připravují na „hodinu X“, tedy na den, kdy se vrátí do Běloruska, aby bojovali proti současnému politickému režimu.

Na začátku června Alexandr Lukašenko prohlásil, že západní země cvičí v Polsku, Litvě a na Ukrajině „členy nelegálních ozbrojených skupin“, aby ho svrhli. Uvedl také, že v samotném Bělorusku dochází k pokusům o vytvoření „spících extremistických buněk“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.