CNN: Spojenci žádali Ukrajinu, aby během Wagnerovy vzpoury neútočila na ruské území

Západ měl obavy, že by takový útok byl v Rusku vnímán jako pomoc Prigožinovi a ohrožení ruského území.

Spojenci oslovilo ukrajinské představitele na různých úrovních a varovali je před údery na území Ruska během vzpoury Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců, napsala americká CNN s odvoláním na západního představitele.

„Ukrajinci byli spojenci varováni, aby situaci neprovokovali. Využívejte příležitostí na ukrajinském území, ale nenechte se zatáhnout do vnitřních záležitostí nebo udeřit na útočné vojenské prostředky uvnitř Ruska,“ uvedl úředník.

Motivem bylo, že Ukrajina a s ní i Západ by byli v Rusku vnímáni jako pomocníci Progožina a jako ohrožení ruské suverenity.

„Je to vnitřní ruská záležitost,“ bylo sděleno ukrajinským představitelům na úrovni ministrů zahraničí, náměstků a prostřednictvím velvyslanců. „Jen nechtějte přiživovat narativ, že to byla naše iniciativa,“ řekl úředník. „Je to to, co Rusové vždy chtěli – dokázat, že existují hrozby pro ruskou suverenitu.“

Jak CNN dále uvedla, Ukrajina je ve válce s Ruskem podezřívána z provádění stále většího počtu tajných přeshraničních útoků a sabotáží na ruská vojenská zařízení a dokonce i z nedávkého útoku bezpilotním letounem na Kreml. Ukrajinské síly ostřelovaly ruskou Bělgorodskou oblast v blízkosti hranic mezi zeměmi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.