České domácnosti: příjmy i spotřeba klesly

Graf týdne ukazuje data Českého statistického úřadu o poklesu spotřebních výdajů a příjmů českých domácností v časové řadě od roku 2005.

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele poklesl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,2 %, meziročně o 9,6 %1, což opět souviselo s pokračujícím růstem cen,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Reálná spotřeba domácností na obyvatele poklesla mezičtvrtletně o 2,6 % a meziročně se snížila o 7,6 %.1

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 1. čtvrtletí hodnoty 42 377 Kč1. Oproti předchozímu čtvrtletí se reálně snížil o 0,7 % a meziročně o 8,3 %1.

Míra úspor domácností v 1. čtvrtletí byla 17,9 %, což je 0,6 p. b. méně oproti předchozímu čtvrtletí a o 1,6 p. b. více než před rokem.

Míra investic v sektoru domácností mezičtvrtletně klesla o 0,3 p. b. a dosáhla 7,3 %. Meziročně došlo k poklesu míry investic domácností o 1,3 p. b.

Zdroj: ČSÚ 2023

Sezónně neočištěný údaj

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.