Generální tajemník ukončil historický summit NATO ve Vilniusu

Generální tajemník Jens Stoltenberg na závěr summitu ve Vilniusu ve středu (12. července 2023) uvítal, že vedoucí představitelé NATO přijali zásadní rozhodnutí o přizpůsobení Aliance budoucnosti.

Spojenci schválili nejpodrobnější a nejrobustnější obranné plány NATO od dob studené války, posílili svůj závazek k investicím do obrany, dohodli se na sblížení Ukrajiny s NATO a prohloubili partnerství po celém světě, uvádí se ve zprávě NATO.

Stoltenberg ve středu předsedal ustavujícímu zasedání Rady NATO-Ukrajina, na němž se ke spojencům připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Generální tajemník zdůraznil, že od nynějška se NATO a Ukrajina budou v Radě setkávat, aby „diskutovaly a rozhodovaly jako rovný s rovným“.  Uvítal rovněž, že se spojenci dohodli na novém víceletém balíčku pomoci, který má Ukrajině pomoci přejít z vybavení a standardů sovětské éry na vybavení a standardy NATO a zajistit plnou interoperabilitu jejích sil s NATO. Stoltenberg dále uvítal nová oznámení o podpoře ze strany několika spojenců.

Spojenci na summitu rovněž potvrdili, že se Ukrajina stane členem NATO, a dohodli se na zrušení požadavku na akční plán členství. „Tím se cesta Ukrajiny ke členství změní z dvoustupňového procesu na proces jednostupňový,“ uvedl Stoltenberg. „Pozvánku ke vstupu Ukrajiny do NATO vydáme, až se spojenci shodnou na tom, že jsou splněny podmínky.“ Dodal, že Ukrajina je nyní „blíže NATO než kdykoli předtím“.

Generální tajemník zdůraznil, že spojenci musí zajistit, aby po skončení této války existovala důvěryhodná opatření pro zajištění bezpečnosti Ukrajiny. Uvítal, že mnoho spojenců se nyní zavázalo poskytnout Ukrajině dlouhodobou bezpečnostní pomoc.

Dříve ve středu Stoltenberg předsedal setkání spojenců s vedoucími představiteli Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Korejské republiky a Evropské unie. Uvedl, že „NATO je regionální Aliance, ale čelíme globálním výzvám“. Generální tajemník uvedl, že globální asertivita Pekingu a válka Moskvy proti Ukrajině vyžadují ještě užší koordinaci mezi NATO, EU a indo-pacifickými partnery a že budou ještě těsněji spolupracovat a pevně stát za mezinárodním řádem založeným na pravidlech.

Na závěr Stoltenberg uvedl, že „NATO je jednotnější než kdykoli předtím“, a poděkoval prezidentu Nausaidovi, litevské vládě a obyvatelům Vilniusu za uspořádání tohoto historického summitu. Příští summit NATO se uskuteční v roce 2024 ve Washingtonu, D.C., kdy uplyne sedmdesát pět let od založení Aliance.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.