Oficiální prodej koňaku a vodky v Rusku prudce klesl

Pokles souvisí s růstem nelegálního trhu poté, co ruský trh opustila řada zahraničních výrobců alkoholu.

Oficiální prodej vodky a koňaku v Rusku prudce klesl. Objem prodeje silného alkoholu se za prvních šest měsíců snížil o 16,4 %, resp. 20,3 %, napsaly noviny Vědomosti s odvoláním na údaje Rosstatu, ruského statistického úřadu. Dále se uvádí, že výrazně poklesla i přímá výroba vodky (o 9 %) i koňaku (o 13 %).

Nikolaj Bespalov, ředitel pro rozvoj společnosti RNC Pharma, novinám sdělil, že pokles přímo souvisí s růstem nelegálního trhu. Řada zahraničních značek alkoholu Rusko opustila, načež se na trhu objevily padělky, protože dodavatelé začali spolupracovat se stínovými výrobci.

Vliv na pokles prodeje alkoholu má také skutečnost, že střední třída výrazně snížila své výdaje. Stanislav Kaufman, majitel brandingové agentury Kaufman, vysvětluje, že střední třída je v Rusku hlavním spotřebitelem a kupujícím alkoholu. Kvůli poklesu příjmů však lidé začali přecházet na levnější a často padělaný alkohol.

Podle regulačního úřadu pro trh s alkoholem Rosalkogolregulirovanie se loni produkce alkoholu v Rusku zvýšila na rekordní úroveň 1,11 miliardy decilitrů (o 2,2 % oproti roku 2021). Zároveň se snížil dovoz o 11 %, zatímco vývoz naopak mírně vzrostl. Rusko po dalším zvýšení spotřební daně opět zvýší ceny alkoholu a tabáku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.