Britští vědci zjistili, že ženy v pravěku hrály ve válčení významnější roli, než se věřilo

Nový objev z britských ostrovů na základě DNA analýzy naznačuje důležitou úlohu žen coby válečnic v době železné.

Britští vědci vyřešili záhadu hrobu bojovníka z doby železné na ostrovech Scilly v Keltském moři. Ukázalo se, že ženy bojovaly na stejné úrovni jako muži, píše deník The Guardian.

Hrobka neznámé bojovnice byla objevena již v roce 1999. Spolu s ostatky těla se našlo několik atributů: meč v pochvě a štít, objekty, které obvykle vlastnili muži, ale také brož a bronzové zrcátko, které jsou většinou spojeny s ženami.

Pohlaví nebylo v době nálezu možné určit tradičními metodami (analýzou DNA), protože po těle zůstaly rozdrcené kosti a zuby o hmotnosti 150 gramů.

Vědci z Kalifornské univerzity však analyzovali zubní sklovinu. Podle profesora Glendona Parkera z katedry toxikologie je zubní sklovina nejtvrdší a nejpevnější látkou v lidském těle. Obsahuje bílkovinu s chromozomem X nebo Y, což znamená, že ji lze použít k určení pohlaví. „Naše analýza zahrnovala extrakci stop proteinů z malých kousků zachovalé zubní skloviny. To nám umožnilo vypočítat 96% pravděpodobnost, že se jednalo o ženu,“ řekl k výzkumu Parker.

Podle odborníků nálezy naznačují vedoucí úlohu žen ve válčení na ostrovech Scilly v době železné.  Protože hlavní formou války byly před 2000 lety pravděpodobně nájezdy na nepřátelská sídla, zrcátko a zbraně nalezené v hrobě podle odborníků zřejmě souvisejí s válčením. Zrcadlo mohlo mít jak praktickou funkci (signalizační), či rituální funkci ke komunikaci s nadpřirozeným světem. Podle Sarah Parkové z veřejné instituce Historic England „… ačkoliv nikdy nemůžeme zcela poznat symboliku předmětů nalezených v hrobech, kombinace meče a zrcadla naznačuje, že tato žena měla ve své komunitě vysoké postavení a mohla hrát velitelskou roli v místních válkách, organizovat nebo vést nájezdy na konkurenční skupiny.“  Výzkumnice dodala, že zjištění mohlo znamenat, že zapojení žen do nájezdů a bojů mohlo být ve společnostech doby železné mnohem běžnější než se doposud věřilo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Bob Embleton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13615822

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.