USA zahájily vyšetřování proti Elonu Muskovi kvůli odmítnutí rozšířit Starlink na pomoc Ukrajině

Senát v USA zahájil vyšetřování podnikatele Elona Muska za to, že jeho firma Space X neposkytla své služby na Krymu a nepomohla tak ukrajinské straně při útoku na ruské válečné lodě.

Americký senátní výbor pro ozbrojené služby zahájil vyšetřování proti Ilonu Muskovi kvůli jeho rozhodnutí nerozšířit satelitní síť Starlink na pomoc Ukrajině, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na předsedu výboru Jacka Reeda.

Senátní výbor pro ozbrojené služby se zabývá  rozhodnutím Elona Muska nerozšířit soukromou satelitní síť Starlink tak, aby pomohla ukrajinskému útoku na ruské válečné lodě u krymského pobřeží.

Uvádí se, že podnikatel odmítl použít satelit při útoku na ruské válečné lodě u pobřeží Krymu v roce 2022. Reid poukázal na to, že zprávy o použití Starlinku odhalily “vážné problémy s odpovědností za národní bezpečnost”.

Výbor se bude zabývat širším trhem se satelity, vládními zakázkami a “obrovskou rolí, kterou zde Musk a jeho společnost hrají”. Článek hovoří o tom, že soukromá osoba nemůže rozhodovat tento druh otázek, pokud je “v sázce národní bezpečnost USA”. Jak řekl, Reed “Ani Elon Musk, ani žádný soukromník nemůže mít poslední slovo, pokud jde o národní bezpečnost USA.”

Muskova společnost SpaceX se stala významným dodavatelem pro USA, vynáší špionážní satelity pro ministerstvo obrany a provozuje síť Starlink. Společnost na žádost o komentář okamžitě nereagovala. Musk na začátku minulého týdne v pořadu řekl, že by Starlink prodloužil pro Ukrajince na Krymu, kdyby mu to nařídil prezident Joe Biden, ale žádný takový pokyn nepřišel. Dále uvedl, že důvod, proč byla jeho satelitní služba pro Krym vypnuta, byla americké sankce proti Rusku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.