Dluh EU „skokově vzrostl“

Vedoucí představitelé Evropské unie se sešli 5. a 6. října ve španělské Granadě, aby zahájili proces definování obecných politických směrů a priorit Unie pro nadcházející roky.

Předsedové vlád také poprvé jednali o tom, jak by se Unie měla připravit na rozšíření. Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že dnešní čistí příjemci se budou muset připravit na to, že „se pak budou muset podílet i na financování růstových procesů v přistupujících zemích“.

závěrečném prohlášení se kromě jiného dočteme, na co všechno by se měla EU v budoucnu zaměřit, ale jak upozornil německý Focus, problém může být již příští rok s financemi.

Předseda Účetního dvora Tony Murphy v předmluvě zveřejněné poslední výroční zprávy svých auditorů uvádí: „Hlavní oblasti výdajů EU, u nichž poskytujeme konkrétní hodnocení, vykazují významnou míru chybovosti.“ U rozpočtu EU na rok 2022 ve výši téměř 200 miliard eur se podle zprávy zvýšila na 4,2 % z loňských tří procent.

Hrozba, kterou pro správné využívání finančních prostředků představuje bruselská byrokracie, se jeví jako znepokojivá. Zpráva uvádí, že dvě třetiny všech výdajů jsou spojeny s vysokým rizikem, protože složité předpisy pro přidělování prostředků jsou plné potenciálních chyb.

Auditoři výslovně nehovoří o plýtvání. Chybami mají na mysli „částky, které nebyly použity v souladu s předpisy EU a vnitrostátními předpisy“. V Itálii bylo například dotováno pěstování citronovníků, které neexistovaly.

Zpráva upozorňuje, že rizika pro rozpočet EU rostla, například kvůli rostoucímu zadlužení Unie. To bylo přijato za účelem financování fondu na obnovu v souvislosti s pandemií covid-19. Jako zatěžující faktory auditoři zmiňují také válku na Ukrajině a vývoj inflace.

Ve své výroční zprávě auditoři dále uvádějí, že dluhy EU vzrostly „skokově“, a to z přibližně 237 miliard na dobrých 344 miliard eur. Současně prostředky, které má EU skutečně k dispozici, ztrácejí v důsledku vysoké inflace kupní sílu.

S odkazem na vývoj inflace a úrokových sazeb, ale také na zvýšené výdaje v důsledku pandemie a dalších krizí se Ursula von der Leyenová již dříve vyslovila s přáním, aby bylo pro víceletý finanční rámec EU vyčleněno více peněz.

Čas na potřebné schválení revidovaného rozpočtu Evropským parlamentem se však krátí. Evropská rada nyní musí jednat rychle, aby bylo možné dosáhnout dohody s EP ještě do konce roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.