Dlouhodobé řešení finančních potřeb Ukrajiny

Nový nástroj pro Ukrajinu má mít na období 2024–2027 celkový rozpočet 50 miliard eur. Europoslanci chtějí, aby byl nástroj transparentnější a odrážel odpovědnost vůči veřejnosti.

Evropský parlament v úterý schválil vylepšený návrh nástroje na podporu obnovy, rekonstrukce a modernizace Ukrajiny. Nástroj s rozpočtem 50 miliard eur má fungovat od roku 2024, informuje portál EP.

Kromě urychleného schválení je nutné revidovat dlouhodobý rozpočet EU

Nástroj pro Ukrajinu je součástí probíhající revize dlouhodobého rozpočtu EU. Ten je totiž v důsledku několika krizí, k nimž od roku 2021 došlo, značně vyčerpán, a žádá si odpovídající úpravy. Poslanci trvají na tom, že nástroj, spolu s celou rozpočtovou revizí, je nutné schválit co nejdříve, protože od roku 2024 nejsou na pomoc Ukrajině alokovány žádné prostředky. Balíček by měl být součástí i rozpočtu na příští rok, o němž se bude jednat v listopadu.

Využití ruských aktiv a boj s korupcí

Jedním z hlavních požadavků poslanců je, aby se na obnovu Ukrajiny použila aktiva Ruské federace a dalších subjektů či fyzických osob přímo spojených s ruskou válečnou agresí. Dále Parlament zpřísnil ustanovení o boji proti podvodům, korupci, střetům zájmů a nesrovnalostem při využívání finančních prostředků EU na Ukrajině. Poslanci rovněž požadovali, aby společnosti pod vlivem oligarchů neměly na financování z prostředků EU nárok.

Větší transparentnost a zapojení Parlamentu

Další změna, již poslanci do návrhu začlenili, spočívá ve zřízení webového portálu, na němž by měly být uvedeny všechny finanční operace týkající se pomoci Ukrajině, cíle dané pomoci a „milníky“, jejichž dosažení bylo podmínkou poskytnutí pomoci a jichž země úspěšně dosáhla. Zveřejňovat by se zde měly i příspěvky třetích zemí a mezinárodních organizací.

Pomoc EU bude vázaná na provádění konkrétních reforem a investic. Ty Ukrajina podrobně popíše v plánu, na jehož vypracování se Parlament hodlá aktivně podílet (prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci) a jehož příprava bude průběžně konzultována s Nejvyšší radou Ukrajiny.

Další postup

Jakmile se Rada dohodne na společném postoji, začnou jednání s členskými státy.

Celou zprávu najdete zde.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.