Arabští a evropští představitelé se po summitu v Egyptě rozcházejí v názoru na krizi v Gaze

Mezinárodní lídři se v sobotu sešli na summitu v Káhiře, aby diskutovali o řešení probíhající války mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem, ale nedospěli k dohodě, protože rozpory mezi arabskými a evropskými představiteli ohledně izraelského bombardování Gazy se prohlubují.

Egyptský prezident Abdel Fattáh al-Sísí ve svém úvodním projevu vybídl vedoucí představitele, aby se dohodli na postupu, který by ukončil „humanitární katastrofu“ v pásmu Gazy a oživil mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci.

V několikahodinových projevech arabští představitelé odsoudili pokračující izraelské bombardování Gazy, které se zaměřuje na civilní cíle, včetně obytných výškových budov, nemocnic a dokonce i starobylého křesťanského kostela, kde se ukrývali civilisté. Izrael rovněž odřízl Gazu od veškeré vody, potravin a elektřiny a zároveň bombardoval přechod Rafáh s Egyptem, aby zabránil dodávkám humanitární pomoci.

„Zpráva, kterou arabský svět slyší, je hlasitá a jasná,“ sdělil během svého projevu jordánský král Abdulláh II. „Na palestinských životech záleží méně než na izraelských. Na našich životech záleží méně než na životech ostatních. Uplatňování mezinárodního práva není povinné a lidská práva mají hranice – končí na hranicích, končí na rasách a končí na náboženstvích.“

„Všude jinde by byl útok na civilní infrastrukturu a úmyslné vyhladovění celé populace, která nemá co jíst, vodu a základní potřeby, odsouzen,“ řekl král Abdulláh. „Byla by vyvozena odpovědnost.“

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala k „neustálému rozlišování mezi teroristy a civilním obyvatelstvem“. Boj proti Hamásu musí být veden s co největším ohledem na humanitární situaci, požadovala ministryně. Politička dala znovu jasně najevo: „Pro Německo je bezpečnost Státu Izrael neoddiskutovatelná.“ Předseda Rady EU Michel rovněž uvedl, že je třeba chránit civilisty a jejich infrastrukturu v pásmu Gazy.

Generální tajemník OSN António Guterres na summitu označil stížnosti Palestinců za legitimní. „Nemůžeme a nesmíme ignorovat širší souvislosti těchto tragických událostí: dlouhý konflikt a 56 let trvající okupaci, jejíž konec je v nedohlednu,“ zmínil Guterres. Nic však nemůže „ospravedlnit odsouzeníhodný útok ze strany Hamásu“.

Podle Guterrese má být základem pro skutečný mír a stabilitu dvoustátní řešení, jak napsal na sociální síti X. „Izraelci musí vidět naplnění svých legitimních potřeb v oblasti bezpečnosti. Palestinci musí vidět realizaci svých legitimních aspirací na nezávislý stát.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.