Sítě 5G: Jak moc je Evropa závislá na Číně?

Německo se zatím nezbavilo zvyku používat pro své telekomunikační sítě 5G čínské vybavení.

V červnu 2023 vyzvala Evropská komise 27 členských států EU a telekomunikační operátory, aby vyloučili společnosti Huawei a ZTE ze svých mobilních sítí, protože čínští dodavatelé představují pro EU bezpečnostní riziko, uvedl web Statista. „Nemůžeme si dovolit udržovat závislosti, které by se mohly stát zbraní proti našim zájmům. To by bylo příliš velké riziko pro naši společnou bezpečnost,“ uvedl na tiskové konferenci v Bruselu Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trh.

Zatímco Francie již vyloučila čínského výrobce Huawei ze své sítě 5G, a to zákonem přijatým v roce 2019 a schváleným Ústavní radou v roce 2021, nyní je na řadě Německo, aby se touto otázkou vážně zabývalo. Podle informací, které koncem září odhalil německý tisk, by zařízení čínských výrobců mohla být od roku 2026 v německé primární síti zcela vyloučena a u méně kritických zařízení omezena na maximálně 25 %. Jak vyplývá z průzkumučasopisů Welt am SonntagPolitico, přibližně 60 % komponent sítě 5G, které jsou v současné době instalovány v Německu, je čínské výroby, zatímco ve Francii je to méně než 20 %.

Podíl instalovaných síťových komponent 5G vyrobených v Číně ve vybraných evropských zemích v roce 2023, údaje jsou v procentech. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.