Zákaz Huawei se pravděpodobně blíží

Telekom, Vodafone a Telefónica instalovaly do svých sítí 5G mnoho komponentů z Číny – a možná je budou muset brzy odstranit. Kdo zaplatí účet?

Dlouho to bylo pro německé mobilní společnosti jen abstraktní nebezpečí, ale nyní se stává konkrétním: německá vláda by mohla do konce letošního roku nařídit postupné odstranění čínských technologií Huawei a ZTE z nových, obzvláště rychlých sítí 5G. Podle informací listu Handelsblatt byly jednotlivé komponenty těchto výrobců označeny za potenciální bezpečnostní riziko.

Společnostem Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica hrozí vysoké náklady, některé odhady je vyčíslují na několik miliard eur. Společnosti by pravděpodobně chtěly, aby je odškodnili daňoví poplatníci. Například Telefónica již v březnu oznámila, že prověří nároky na náhradu škody a případně je předá soudu.

Problém je složitý a týká se nejen Německa, ale obecněji Evropské unie.

Studie dánské společnosti Strand Consult odhaduje, že Rakousko, Bulharsko, Německo, Nizozemsko, Maďarsko a Itálie spoléhají na čínské společnosti v případě více než poloviny svých sítí 5G.

Před více než měsícem vydala Evropská komise sdělení, v němž rozhodnutí zemí omezit nebo vyloučit společnosti Huawei a ZTE ze sítí 5G označila za „odůvodněná a v souladu“ se souborem nástrojů 5G zveřejněným na konci roku 2020. A vyzvala ostatní, aby učinily totéž „co nejdříve“, jak uvedl evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Z 27 členských států zavedlo omezení pouze deset. „Huawei důrazně nesouhlasí s připomínkami zástupců Evropské komise a důrazně se proti nim ohrazuje,“ vysvětlila společnost ve svém sdělení.

Kolik by však nahrazení (rip and replace) čínského 5G stálo například v Itálii? Parlamentní výbor pro bezpečnost republiky COPASIR ve své zprávě z konce roku 2019 odhadl, že pokud by se opatření rozšířilo na všechny subjekty regulované v režimu Golden Power*, činilo by 600 milionů eur. Uplynulo již více než tři a půl roku, ale mezitím některé společnosti, například TIM, začaly vyřazovat zařízení Huawei ze své infrastruktury.

* Pozn. red.: Golden Power – Zlatá moc je zvláštní pravomoc italské vlády omezit nebo zastavit (i) přímé zahraniční investice (PZI) a (ii) podnikové transakce týkající se italských strategických aktiv. Všechny transakce spadající do oblasti působnosti Zlaté pravomoci musí být předem oznámeny italskému předsednictví Rady ministrů. Zlatá pravomoc původně vstoupila v platnost v roce 2012 a byla omezena na obranu, národní bezpečnost a infrastrukturu (doprava/energetika/komunikace). Nedávno byla rozšířena na další strategická odvětví (tj. špičkové technologie, FinTech, InsurTech atd.) v návaznosti na zákonný dekret č. 23/2020 a v důsledku pandemie covid-19. Všichni zahraniční investoři, kteří hodlají v Itálii uskutečnit akvizice v rámci určitých citlivých odvětví, jsou proto povinni nejprve zvážit případné uplatnění režimu Golden Power.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.