Saúdskoarabský summit GCC-ASEAN: Na cestě ke společné strategii Asie bez Číny

V současné éře deglobalizace, geopolitické nestability a ekonomické nejistoty mají země GCC a ASEAN více společných strategických rysů.

Třináct vedoucích představitelů Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) a Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) se 20. října sešlo v Rijádu, aby na pozadí války mezi Izraelem a Gazou a stále nejistějšího bezpečnostního prostředí v regionu stanovili plán své spolupráce, informovaly noviny Al-Monitor.

V zemích GCC Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty diverzifikují svá partnerství směrem od Západu a dále se otáčejí na Východ, kam se přesouvá centrum vznikajícího světového řádu. V zemích ASEAN sledují Indonésie a Vietnam v éře intenzivní konkurence v Indopacifiku vlastní cesty.

Státy Perského zálivu a ASEAN také přehodnocují své strategické postavení vůči Číně kvůli výzvám spojeným s oddělením Spojených států nebo s odbouráním rizik ze strany Evropské unie a geopolitickým napětím v Indopacifiku, což snižuje jistotu pohraniční Asie ohledně její vlastní budoucnosti. Postupně se formuje strategie „Asie minus Čína“, jejímž cílem je podpořit širší integraci mezi zeměmi Perského zálivu a ASEAN, abyse vytvořily další uzly konektivity mimo Čínu a snížilo se politické riziko spojené s Pekingem. Strategie usiluje o vybudování kohortového systému obchodních a komerčních vztahů a také o prosazení třetí cesty v probíhající „studené válce“ mezi USA a Čínou, která formuje Asii a širší mezinárodní systém.

Summit se odehrál i přes probíhající válku mezi Izraelem a Gazou, což naznačuje, že státy Perského zálivu trvají na tom, aby se nenechaly těmito událostmi odvést na vedlejší kolej, a chtějí i nadále sledovat svou strategickou trajektorii uprostřed rostoucího regionálního napětí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.