Jižní Korea částečně pozastaví platnost vojenské dohody s KLDR

Opatření má být odvetou za vypuštění dalšího špionážního severokorejského satelitu.

Jižní Korea částečně pozastaví vojenskou dohodu s KLDR v reakci na vypuštění dalšího severokorejského satelitu 21. listopadu, informovala jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na kancelář jihokorejského prezidenta.

„Prezident vydal pokyn k postupu odvetných opatření v souladu se zákonným postupem projednaným dnes na zasedání stálých členů Rady národní bezpečnosti,“ sdělila kancelář jihokorejského vůdce.

Krok se týká konkrétně pozastavení třetího odstavce vojenské dohody mezi oběma Korejemi, podepsané 19. září 2018. Rovněž v blízké budoucnosti Jižní Korea plánuje obnovit průzkumné aktivity v oblasti demarkační linie. V realitě to bude znamenat, že Soul posílí vojenský dohled podél silně opevněné hranice se Severem.

Objevily se informace o tom, že Severní Korea může vypustit průzkumný satelit už koncem listopadu. Japonsko, Spojené státy a Jižní Korea považují jakékoli vypuštění balistické rakety Pchjongjangem za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN a budou požadovat, aby KLDR od svého plánu na vypuštění družice upustila. Jihokorejští představitelé také uvedli, že na odpálení se s největší pravděpodobností podílela ruská technická pomoc v rámci rozvíjejícího se partnerství, v jehož rámci Severní Korea prý dodává Rusku miliony dělostřeleckých granátů.

Japonské úřady uvedly, že obdržely od Severní Koreje oznámení o vypuštění nosné rakety s družicí v rozmezí od 22. listopadu do 1. prosince. Severní Korea se tak snaží předběhnout Jižní Koreu, která 30. listopadu vypustí svůj první vojenský satelit na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX.

Americká ponorka s jaderným pohonem USS Santa Fe ve středu zakotvila v jihokorejském přístavu, den poté, co do něj v reakci na severokorejský jaderný a raketový program dorazila americká letadlová loď Carl Vinson.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.