V Česku je zájem o volby do Evropského parlamentu nízký

Více než polovina občanů EU (57 %) se zajímá o nadcházející volby do Evropského parlamentu, které se budou konat 6. – 9. června 2024, v Česku je zájem o volby pouze 28 %.

Evropský parlament zveřejnil 6. prosince svůj průzkum Parlameter 2023 za podzim 2023. Výsledky ukazují stálou podporu EU ze strany občanů a také větší zájem o nadcházející volby do EP.

Více než sedm z deseti občanů souhlasí, že jejich země má z členství v EU prospěch. Hlavními důvody jsou kroky EU k udržení míru a posílení bezpečnosti (34 %) a zlepšení spolupráce mezi členskými zeměmi (34 %). Pro ČR je hlavním důvodem prospěchu z členství přínos nových pracovních příležitostí (39 %) a hned poté kroky EU k udržení míru a posílení bezpečnosti (33 %).

Názor na EU zůstává od března 2023 stabilní: 45 % občanů ji vnímá pozitivně, 38 % neutrálně a 16 % negativně. V ČR naopak pozitivní vnímání EU kleslo na 31 % (- 4 procentní body), ale stejně tak i negativní vnímání 24 % (- 5 p. b.), neutrálně se k unii staví 44 % občanů (+ 9 p. b.).

Vliv na každodenní život

Vliv Evropské unie respondenti nezpochybňují. Že EU ovlivňuje každodenní život, se domnívá 70 % respondentů.

V Česku je o dopadu EU na každodenní život přesvědčeno 60 % občanů, což je o 14 procentních bodů méně než na jaře, kdy tento dopad vnímalo 74 %. Za prioritní témata považují Češi obranu a bezpečnost, včetně ochrany hranic (40 %), a poté nezávislost EU v oblasti průmyslu a energetiky (36 %) a budoucnost Evropy (36 %).Následuje podpora hospodářství a vytváření nových pracovních míst (30 %). Největšího nárůstu politické důležitosti oproti jaru 2023 se v ČR dostalo tématu migrace a azylové politiky (24 %, + 6 p. b.).

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 si většina Evropanů (53 %) přeje, aby hrál EP důležitější roli. Jde o většinový názor ve 21 členských státech. Většina Evropanů (57 %) se o nadcházející volby do Evropského parlamentu zajímá.

V Česku je zájem o nadcházející evropské volby mezi členskými státy EU nejnižší, přestože se zvýšil ve srovnání s podzimu 2018 o 6 procentních bodů na 28 %.

Podrobnější informace najdete v tiskové zprávě Evropského parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.