Severní Korea provedla další testy, čínští a severokorejští diplomaté jednali v Pekingu

Obě strany si na pekingském jednání vyměnily pohledy na problémy, které je „zneklidňují“.

Čínský ministr zahraničí Wang I jednal v pondělí se severokorejskou stranou, a to krátce po provedení dalších testů severokorejských raket, které nyní mohou zasáhnout jakýkoliv cíl v USA. Pondělní test následoval po testu raket středního doletu, který se konal v noci na neděli. Tyto zkoušky jsou přitom zakázány resolucemi OSN, Pchjongjang je nicméně chápe jako výraz své suverenity a sebeobrany.

Peking v souvislosti s jednáním se severokorejským šéfdiplomatem Parkem Mjung Hui zdůraznil, že Severní Koreu a vztahy s ní vidí ze strategické a dlouhodobé perspektivy. Čína vyjádřila ochotu posílit vzájemnou komunikaci a koordinaci a také prohloubit výměnu a kooperaci. Podle Wanga si obě strany vyměnily pohledy na problémy, které je „zneklidňují“, konkrétně ale nebyly specifikovány.

Čína a Severní Korea jsou spojenci na základě dohody z roku 1961, která je zavazuje ke vzájemné, a to i vojenské, pomoci v případě útoku třetí země.

Čínské ministerstvo zahraničí považuje otázku Korejského poloostrova za velmi komplexní. „Pokusy řešit problém vojenským odstrašováním a nátlakem nebudou fungovat. Pouze se vrátí zpět a dále prohloubí rozpory a napětí,“ prohlásil mluvčí ministerstva.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.