Moldavsko má plán, do konce roku 2024 chce vystoupit ze Společenství nezávislých států

Země postupně vypovídá všechny smlouvy spojené s touto postsovětskou organizací.

Moldavsko hodlá do konce roku 2024 odstoupit od téměř všech dohod v rámci Společenství nezávislých států (SNS). V rozhovoru pro místní televizi to uvedla poslankyně strany Akce a solidarita (PAS) a šéfka parlamentního výboru pro zahraniční politiku Doina Germanová, uvedl moldavský server Newsmaker.

„Jsme téměř ve finální fázi. Stanovili jsme si cíl dokončit vše do konce roku 2024. To neznamená, že nedojde k drobným zpožděním, ale z větší části prakticky všechna hodnocení jednotlivých ministerstev ukazují, že jsme v závěrečné fázi. Nyní technicky rušíme dohody podepsané v rámci SNS,“ uvedl Germanová. Poslankyně nebyla schopná odhadnout, jestli Moldavsko podepíše samostatný dokument o vystoupení ze SNS, nebo bude tento proces automaticky ukončen po odstoupení od všech smluv.

Od 8. února přestane být země členem meziparlamentního shromáždění SNS. V červenci 2023 přijal moldavský parlament usnesení o denunciaci dohody o meziparlamentních shromáždění SNS. Důvodem bylo, že politika a cíle shromáždění už neodpovídají politice a cílům Moldavska, jak uvedl navrhovatel denunciace předseda parlamentu Igor Grosu. Grosu dále řekl, že dalším důvodem je „pevné prohlášení naší země, že bude následovat evropský vektor“. Moldavsko nicméně chce i nadále rozvíjet meziparlamentní vztahy se zeměmi SNS na bilaterální úrovni, nikoliv kolektivně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.