Rada EU rozhodla o rozšíření schengenského prostoru o Bulharsko a Rumunsko

Členské státy EU dosáhly dohody o zrušení kontrol na vnitřních leteckých a námořních hranicích s Bulharskem a Rumunskem.

Od 31. března 2024 již nebudou prováděny kontroly osob na vnitřních vzdušných a námořních hranicích EU mezi Bulharskem a Rumunskem a ostatními zeměmi schengenského prostoru.

V návaznosti na tento první krok by Rada měla přijmout další rozhodnutí o stanovení data zrušení kontrol na vnitřních pozemních hranicích.

Zatímco zrušení hraničních kontrol pro cestující cestující letecky mírně zkrátí dobu strávenou na letištích, zrušení kontrol na pozemních hranicích výrazně zkrátí čekací dobu jak pro cestující, tak pro zboží.

Rumunsko vyčíslilo, že kvůli tomu, že se nemohlo připojit k Schengenu, přišlo o 25 miliard eur. Bulharsko konkrétní čísla neuvedlo, ale jeho dopravci si stěžují na obrovské ztráty z času stráveného čekáním na hranicích země s Řeckem a Rumunskem.

Rumunsko a Bulharsko, které jsou členy EU od roku 2007, jsou podle Komise připraveny vstoupit do Schengenu od roku 2011. Jejich přistoupení k zóně bez hranic, v jejímž rámci může volně cestovat více než 400 milionů lidí, však dosud naráželo na odpor některých členských států.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Zinneke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.