Velká Británie: Cesta k vozidlům s nulovými emisemi do roku 2035 se stává zákonem

Vláda Spojeného království schválila harmonogram postupného vyřazování automobilů s benzinovým a naftovým motorem a přechodu na vozidla s nulovými emisemi do roku 2035.

Plány navrhují výrobcům vozidel postupné ukončení výroby a prodeje osobních automobilů a dodávek poháněných fosilními palivy. Do roku 2030 bude nyní 80 % nových osobních automobilů a 70 % nových dodávek prodávaných ve Velké Británii s nulovými emisemi a do roku 2035 se zvýší na 100 %. Země má také v současné době za cíl dosáhnout do roku 2030 počtu 300 000 dobíjecích míst pro elektromobily, přičemž jen během roku 2023 se jejich počet zvýšil o 44 %.

Nové předpisy jsou podpořeny více než 2 miliardami liber, které již vláda investovala do rozšíření infrastruktury pro nabíjení a do pobídek pro vozidla s nulovými emisemi.

Díky novým zákonům, které začaly platit 3. ledna 2024, má nyní Spojené království nejambicióznější regulační rámec pro přechod na elektrická vozidla ze všech zemí světa.

Britský premiér pragmaticky rozhodl odložit zákaz prodeje nových dieselových a benzinových automobilů z roku 2030 na rok 2035, čímž se Velká Británie vyrovná ostatním velkým světovým ekonomikám, jako jsou Francie, Německo, Švédsko a Kanada. To dává spotřebitelům čas na to, aby se rozhodli přejít na elektrický pohon, a na vybudování dobíjecí infrastruktury.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.