Největší modernizace britských zemědělských programů, kterou vláda zavedla od odchodu z EU

Ministr životního prostředí Steve Barclay 4. ledna 2024 na zemědělské konferenci v Oxfordu představil největší modernizaci britských zemědělských programů od odchodu z Evropské unie.

Aktualizace zahrnují navýšení finančních prostředků, zjednodušené postupy podávání žádostí, posílené pobídky v oblasti životního prostředí a podporu zavádění nových technologií. Ty poskytnou další podporu britským zemědělcům, posílí dodavatelské řetězce a pomohou splnit vládní závazek nadále produkovat nejméně 60 % potravin, které jíme ve Spojeném království, uvádí tisková zpráva na vládním webu.

V rámci zemědělské tranzice ve Spojeném království se zemědělcům v rámci nových zemědělských programů vyplácejí platby za opatření, která podporují udržitelnou produkci potravin a zároveň přinášejí pozitivní výsledky pro životní prostředí. Tyto programy jsou navrženy tak, aby fungovaly pro všechny typy a velikosti zemědělských podniků, kterých se již účastní tisíce zemědělců v celé Anglii, a nahrazují byrokratickou společnou zemědělskou politiku, podle níž 50 % finančních prostředků dostávalo 10 % největších vlastníků půdy.

Steve Barclay na konferenci zopakoval, že vláda podporuje britské zemědělce, a nastínil aktualizovanou nabídku pro rok 2024, která byla vypracována na základě zpětné vazby od zemědělců a jejímž cílem je zapojit do programů více zemědělců a umožnit ještě větší environmentální ambice.

Ministr životního prostředí Steve Barclay řekl: „Zemědělci se starají o to, aby Británie měla dostatek potravy. Proto budu podporovat britské zemědělce a pomáhat zemědělským podnikům. Naslouchali jsme zpětné vazbě zemědělců a připravili jsme největší modernizaci našich zemědělských programů od odchodu z EU, která přináší více peněz, větší výběr a větší důvěru na podporu domácí produkce potravin a zároveň ochranu životního prostředí. (…) Zemědělci budou moci podávat své žádosti pro nabídku na rok 2024 od letošního léta a časový harmonogram nabízených dohod bude zrychlen, aby zemědělci mohli využít změn dříve než v předchozích letech. (…) Zemědělci a majitelé půdy mohou v rámci vládních zemědělských programů dostávat platby za řadu opatření, jako jsou například opatření na zlepšení stavu půdy nebo zajištění hnízdních a potravních stanovišť pro volně žijící živočichy na zemědělské půdě. Vláda vyslyšela zpětnou vazbu a zavedla více „udržovacích“ opatření, která vedle zlepšení stávajících opatření odměňuje zemědělce, kteří již chrání životní prostředí, například udržováním travnatých ploch, mokřadů a křovin.“

Celou zprávu najdete zde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.