Tchajwanští voliči znovu zvolili vládnoucí stranu

Voliči v Tchaj-wanu ignorovali varování Číny, že znovuzvolení vládnoucí strany zvýší riziko konfliktu mezi oběma zeměmi a zvolili potřetí stejně.

Tchajwanská vládnoucí Demokratická pokroková strana dosáhla v sobotu historicky třetího vítězství v prezidentských volbách. Současný viceprezident Tchaj-wanu Laj Čch’-tche,  v sobotu večer oznámil vítězství, zatímco jeho dva opoziční soupeři přiznali porážku. “Tato noc patří Tchaj-wanu. Podařilo se nám udržet Tchaj-wan na mapě světa,” sdělil Laj svým příznivcům. “Volby ukázaly světu oddanost tchajwanského lidu demokracii, což doufám Čína pochopí,” dodal. Některé světové mocnosti Laiovi blahopřály, kupříkladu americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že hlasování prokázalo “sílu tchajwanského robustního demokratického systému a volebního procesu”. Americká strana se raduje, že Tchaj-wan bude pokračovat v úzké kooperaci se Spojenými státy, které jsou jeho největším mezinárodním podporovatelem a zvýšily též  podporu a prodej zbraní na ostrov. Bidenova administrativa vysílá do Tchaj-peje neoficiální delegaci.

Naopak Čína reagovala na volební výsledky odmítavě prohlášením, že “Tchaj-wan je součástí Číny”. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že bez ohledu na to, “jaké změny se na Tchaj-wanu odehrají, základní fakt, že na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její součástí, se nezmění”. Viceprezidentkou byla zvolena Siao Mej-čchin, která nedávno působila jako nejvyšší vyslankyně Tchaj-wanu ve Spojených státech. Laj – kandidát tchajwanské vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP) – získal něco málo přes 40 % všech hlasů. Kandidát tchajwanské opoziční strany Kuomintang (KMT) Hou Yu-ih získal 33,49 % hlasů a kandidát Tchajwanské lidové strany (TPP) Ko Wen-je 26,45 %. Volební účast dosáhla něco málo přes 71 %.

Voliči tak podpořili progresivní stranu DPP, jejíž názor je, že Tchaj-wan je suverénní stát, který by měl posílit obranu proti hrozbám Číny a prohloubit vztahy s demokratickými zeměmi. DPP zdůrazňuje, že Tchaj-wan není podřízen Komunistické straně Číny a že o jeho budoucnosti musí rozhodovat pouze 23,5 milionu obyvatel Tchaj-wanu. Čínu tato strana bere jako hrozbu a prohlašuje, že se nebojí ani jejích ekonomických trestů či vojenského zastrašování. Sobotní výsledek je naopak velkou ranou pro konkurenční stranu Kuomintang, která podporuje Peking. Během kampaně Kuomintang obviňovala Laje a DPP ze zbytečného rozdmýchávání napětí s Čínou. Otázkou zatím zůstává, zda se po takových to výsledcích voleb Tchajwanský průliv nestane jedním z hlavních světových ohnisek konfliktu. Před sobotním hlasováním totiž Peking varoval tchajwanské voliče, aby se “rozhodli správně” a “uvědomili si extrémní nebezpečí, které představuje vyvolání konfrontace a konfliktu napříč průlivem ze strany Laj Čchc’-tcheho”. Lai se podle svých slov konfliktu neobává a je odhodlán chránit Tchaj-wan před pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny.” “Doufáme, že Čína v budoucnu uzná novou situaci a pochopí, že pouze mír prospívá oběma stranám průlivu,” říká. Podle analytiků by Čína mohla v příštích dnech a týdnech vystupňovat hospodářský a vojenský tlak na Tchaj-wan, aby dala najevo svou nespokojenost, nebo si nechat razantnější reakci na květen, kdy se Laj ujme úřadu. Peking může proti Tchaj-wanu uplatnit například rozšíření okruhu zboží, na které se vztahují cla, nebo úplně pozastavit dohodu o volném obchodu s Tchaj-wanem. Čína může také dále zvýšit svůj vojenský tlak na Tchaj-wan a vyslat více stíhaček a válečných lodí do blízkosti oblohy a vod ostrova.

Ilustrační foto: Autor – Solomon203, CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.