Zdaňte naše bohatství, vzkazují superbohatí politikům v Davosu

The Guardian: Více než 250 miliardářů a milionářů požaduje, aby politická elita, která se sešla na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, zavedla daň z majetku, která by pomohla zaplatit lepší veřejné služby na celém světě.

„Naše žádost je jednoduchá: žádáme vás, abyste nás, nejbohatší členy společnosti, zdanili,“ uvedli bohatí lidé v otevřeném dopise světovým lídrům. „Nerovnost však dosáhla kritického bodu a její cena pro naše riziko ekonomické, společenské a ekologické stability je vážná – a každým dnem roste. Stručně řečeno, potřebujeme jednat hned.“

Mezi bohatými signatáři ze 17 zemí jsou například dědička společnosti Disney Abigail Disneyová nebo Valerie Rockefellerová, dědička americké dynastie.

Nový průzkum mezi superbohatými ukázal, že 74 % z nich podporuje vyšší zdanění bohatství, které by pomohlo řešit krizi životních nákladů a zlepšit veřejné služby.

Brian Cox, herec oceněný cenami Emmy a Zlatým glóbem, uvedl: „Miliardáři využívají svého extrémního bohatství k hromadění politické moci a vlivu a současně podkopávají demokracii a globální ekonomiku. Už dávno nastal čas jednat. Pokud naši volení zástupci odmítnou tuto koncentraci peněz a moci řešit, budou následky hrozivé.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.