Biden po tlaku klimatických aktivistů pozastavil schvalování vývozu LNG

Bidenova administrativa fakticky zmrazila schvalovací proces pro nové závody na vývoz amerického zkapalněného zemního plynu, čímž vyhověla požadavkům ekologických skupin a rozzlobila ropné a plynárenské společnosti.

Americký prezident Joe Biden v pátek 26. ledna pozastavil schvalování probíhajících a budoucích žádostí o vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) z nových projektů, což je krok, který uvítali klimatičtí aktivisté a který by mohl odložit rozhodnutí o nových zařízeních až do voleb 5. listopadu.

Ministerstvo energetiky (DOE) během pauzy provede přezkum, který se bude zabývat ekonomickými a environmentálními dopady projektů usilujících o schválení vývozu LNG do Evropy a Asie, kde je po tomto palivu velká poptávka.

Přezkum bude trvat několik měsíců a poté bude otevřen pro veřejné připomínky, což zabere více času, řekla novinářům na telekonferenci ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

Rozhodnutí přináší významné vítězství ekologickým skupinám. Ty spolu s některými demokratickými zákonodárci dlouhé měsíce tlačily na Bidena, aby zastavil plány na výstavbu nových závodů na zkapalněný zemní plyn na pobřeží Mexického zálivu, a argumentovaly tím, že rozšíření by mělo škodlivý vliv na klima, americkou ekonomiku a místní komunity.

„Tímto rozhodnutím prezident Biden – který již nyní může tvrdit, že udělal pro podporu čisté energie více než kterýkoli z jeho předchůdců – udělal také více pro kontrolu špinavé energie a zastavil největší expanzi fosilních paliv v historii,“ uvedl klimatický aktivista a autor Bill McKibben.

Toto oznámení přichází v době, kdy se Biden připravuje na ostrý prezidentský souboj s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, který slíbil, že v případě svého vítězství rozšíří fosilní paliva hned první den. Biden musí vybalancovat dva zdánlivě protichůdné imperativy: přesvědčit mladé voliče, kteří mají obavy o klima, a zároveň ujistit zahraniční spojence, že USA budou i nadále vyrábět paliva, na nichž jsou závislí.

Mluvčí Evropské komise s poukazem na výjimku pro mimořádné situace v oblasti národní bezpečnosti agentuře Reuters řekl: „Tato pauza nebude mít žádné krátkodobé ani střednědobé dopady na bezpečnost dodávek EU.“

Další podrobnosti najdete zdezde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.