Irácký parlament vyzývá k opuštění amerického dolaru při obchodování s ropou

Washington v posledních dvou desetiletích vykonával přísnou kontrolu nad příjmy z irácké ropy.

Finanční výbor iráckého parlamentu vydal 31. ledna prohlášení, v němž vyzval k prodeji ropy v jiných měnách než v americkém dolaru s cílem čelit americkým sankcím vůči iráckému bankovnímu systému, informoval portál The Cradle.

„Americké ministerstvo financí stále používá záminku praní špinavých peněz, aby uvalilo sankce na irácké banky. K tomu je třeba zaujmout celonárodní postoj, který by učinil přítrž těmto svévolným rozhodnutím,“ uvádí se v prohlášení.

„Uvalování sankcí na irácké banky podkopává a brání úsilí centrální banky o stabilizaci kurzu dolaru a snížení prodejní mezery mezi oficiálním a paralelním kurzem,“ dodalo.

Finanční výbor potvrdil, že „odmítá tyto praktiky vzhledem k jejich dopadům na živobytí občanů“, a zopakoval svou „výzvu vládě a irácké centrální bance, aby přijaly rychlá opatření proti dominanci dolaru, a to diverzifikací hotovostních rezerv z cizích měn“.

USA totiž vykonávají významnou kontrolu nad iráckým finančním systémem. V důsledku amerických sankcí má Bagdád potíže se splácením vysokých dluhů za energie, které má vůči Íránu.

Kromě toho jsou příjmy z irácké ropy převáděny do Federální rezervní banky v New Yorku. Bagdád potřebuje k přístupu k těmto prostředkům povolení USA.

Irák se proto chystá zavést několik nových ekonomických opatření k dalšímu posílení národní měny vůči americkému dolaru.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.