Ursula chce zůstat předsedkyní Evropské komise

Ursula von der Leyenová se uchází o druhé funkční období ve funkci předsedkyně Evropské komise a má jednomyslnou podporu CDU/CSU.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se uchází o druhé funkční období. Bývalá spolková ministryně obrany to oznámila po pondělním zasedání Spolkového výkonného výboru CDU v Berlíně, informovalynoviny Tagesspiegel.

Vedení strany „jednomyslně“ navrhlo von der Leyenovou jako hlavní kandidátku konzervativní Evropské lidové strany (EPP) pro červnové volby do Evropského parlamentu, uvedl na společné tiskové konferenci předseda CDU Friedrich Merz. Rozhodnutí padne na stranické konferenci EPP, která se uskuteční 6. a 7. března v rumunském hlavním městě Bukurešti.

Merz prohlásil, že je „velmi vděčný“ za práci, kterou von der Leyenová v Bruselu za posledních pět let vykonala. V členských státech i mimo ně má „vysokou reputaci“. Uvedl, že bude usilovat o to, aby von der Leyenová byla na březnové stranické konferenci EPP také jednomyslně zvolena hlavní kandidátkou.

O obsazení vedení Komise a dalších vrcholných postů v EU rozhodnou po evropských volbách hlavy evropských států a vlád. Neexistuje automatické pravidlo, že vedoucí kandidát nejsilnější politické síly převezme také vedení Evropské komise. Jmenování musí nakonec potvrdit také Evropský parlament.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.