Polský prezident navrhuje zvýšit výdaje na obranu na 3 % HDP

Návrh má padnout na dnešním jednání s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu.

Polský prezident Andrzej Duda navrhne během jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem 12. března v Bílém domě zvýšení minimálních výdajů na obranu na 3 % výkonu ekonomiky.

„Nikdo se neodváží zaútočit na silné NATO, na silné národy, které budou schopny bránit své hranice,”“ řekl k tomu prezident Duda.

Polský prezident Duda a premiér Donald Tusk usilují o posílení východního křídla NATO kvůli válce na Ukrajině. Cílem návrhu je zajistit silné státy NATO, které budou schopny bránit své hranice. Současná hranice výdajů je na úrovni 2 %.

Návrh přichází poté, co Donald Trump prohlásil, že během svého prezidentství řekl jednomu ze spojenců v NATO, že by Rusko podpořil v tom, „aby si dělalo, co chce“ se zeměmi, které neplní alianční závazky v oblasti výdajů na obranu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.