V Evropě zůstala po zimě rekordní úroveň zásob plynu

„K 31. březnu, kdy skončila zimní topná sezóna, byly zásobníky plynu naplněny z více než 58 %. To je nejvyšší zaznamenaná úroveň v tomto ročním období,“ oznámila eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

„Tato vysoká úroveň zásobníků je výsledkem naší úspěšné diverzifikace dodávek energie, úsilí občanů a podniků o snížení poptávky po plynu a našich investic do obnovitelných zdrojů energie – tří pilířů našeho plánu REPowerEU. Vysoká úroveň skladování plynu v Evropě znamená, že trhy jsou stále stabilnější, ceny se vrátily na předválečnou úroveň a Evropa může s důvěrou začít doplňovat zásoby na příští zimní topnou sezónu,“ uvedla dále Simsonová.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu navrhla Evropská komise v březnu 2022 plán REPowerEU, který má ukončit závislost Evropy na ruských fosilních palivech. Vedoucí představitelé EU se jednomyslně shodli na potřebě podrobného plánu, který následně Komise předložila v květnu 2022. V průběhu roku 2022 následovalo několik mimořádných legislativních opatření v oblasti energetiky, která byla realizována společně s členskými státy, občany a průmyslem a spolehlivými mezinárodními partnery, informuje portál Evropské komise.

Podíl dovozu ruského plynu do Evropy klesl ze 45 % v roce 2021 na 24 % v roce 2022 a dále na 15 % v roce 2023.

Evropané snížili svou poptávku po plynu o téměř 20 %, což za posledních 18 měsíců umožnilo ušetřit více než 107 miliard m3 plynu.

Zvýšený podíl obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu umožnil nahradit ekvivalent 24 miliard m3 ruského plynu v letech 2022 a 2023.

Celý text, včetně infografiky, najdete na webu Evropské komise (strojový překlad do češtiny).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.