Měly by se některé asijské země stát součástí NATO?

NATO by mělo přijmout Singapur, Filipíny, Japonsko, Thajsko a další země, říká bývalý vrchní velitel spojeneckých sil James Stavridis.

„NATO by mělo přemýšlet o přijetí několika nových členů mimo své tradiční hranice,“ napsal nedávno v článku pro agenturu Bloomberg admirál amerického námořnictva ve výslužbě James Stavridis.

Stavridis působil v čele vojenské aliance v letech 2009 až 2013. Předtím byl v letech 2006 až 2009 velitelem Jižního velitelství USA, kde dohlížel na vojenské operace v Latinské Americe.

Stavridis napsal, že rozšíření členství v NATO je nezbytnou reakcí na probíhající konflikty na Blízkém východě, rusko-ukrajinskou válku, napětí mezi USA a Čínou a územní spor v Jihočínském moři.

Stavridis ve svém stanovisku navrhl nábor asijsko-pacifických zemí, „které sdílejí vizi aliance o svobodě, demokracii, volnosti a lidských právech“. Tento seznam potenciálních spojenců zahrnoval země jako Austrálie, Japonsko, Nový Zéland a Jižní Korea.

Kromě toho by se mohly zapojit i země jihovýchodní Asie, jako jsou Filipíny, Thajsko a Singapur, vzhledem k jejich vazbám na Spojené státy, napsal Stavridis.

Ovšem, jak Stavridis připustil, „je pravděpodobně příliš brzy uvažovat o globálním NATO“, protože kromě zvládnutí „kulturních, jazykových a geografických rozdílů“ by se „ještě více ztížilo dosažení širokého konsensu o jakékoli misi“.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.