Jak dopadne TikTok v USA?

Demokraté a republikáni opět hlasují pro zákon, který by mohl vést k zákazu Tiktoku v USA. Tentokrát jsou šance větší. Cílem je dostat aplikaci, která je oblíbená zejména u mladých lidí, pod americkou kontrolu.

Americká Sněmovna reprezentantů opět hlasovala pro návrh zákona, který má pod americkou kontrolu dostat populární aplikaci pro krátká videa TikTok z Číny. Sněmovna reprezentantů ve Washingtonu schválila návrh zákona velkou většinou obou stran, informuje portál ntv.

Zákon by mohl vést k tomu, že TikTok bude zakázán v amerických obchodech s aplikacemi, pokud služba zůstane ve vlastnictví čínské společnosti ByteDance. Návrh zákona stanoví devítiměsíční lhůtu pro prodej. Americký prezident Joe Biden ji může prodloužit o další tři měsíce.

Zákon ovšem staví Bidenovy demokraty před dilema: na jedné straně chce prezident zaujmout tvrdý postoj vůči Číně a na druhé straně je aplikace oblíbená u mladých uživatelů, jejichž hlasy potřebuje k listopadovému znovuzvolení. Bidenův volební tým si účet na TikToku založil teprve letos. Prodloužení lhůty pro změnu vlastníka TikToku by přinejmenším odložilo rozpory až do doby po prezidentských volbách na začátku listopadu.

Šéf Tiktoku Šou C‘ Čche se chce proti americkému zákonu bránit. Společnost podle něj udělá vše, co bude v jejích silách, a využije právní prostředky k obraně platformy.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.