Ruský ministr energetiky: Libye a Nigérie se musejí připojit k dohodě OPEC

Financial Times.  Cena ropy klesá, obě dvě země vyzvány, aby se připojily ke snížení produkce, napsaly Financial Times. 

Alexander Novak, ruský ministr energetiky, uvedl, že Nigérie a Libye by se měly připojit k dohodě OPEC. Producenti bojují proti snižování cen surové ropy, protože jsou zde obavy, že efektivita dohody slábne.

Rusko, Saúdové a další členové OPEC se dohodli snížit produkci. Jenže jejich snížení je narušováno obnovením těžby v Libyi a Nigérii, které byly z dohody vyjmuty, protože měly problémy s dodávkami. Efektivitu dohody narušuje i obnova těžby z břidlic v USA.

Tyto země by podle Novaka měly také přispět ke stabilizaci trhu. Stabilizace v těchto dvou zemích by snížila nejistotu na trhu. Je možné, že Rusové budou tlačit na Saúdy, aby v kartelu „udělali pořádek.“

Novak také dodal, že ty země, které se podílejí na dohodě, velmi pečlivě dbaly na své závazky.

V Petrohradu se sejdou někteří ministři z klíčových zemí ropné dohody a budou vyhodnocovat její dopad a efektivitu. Na agendě tedy bude Libye a Nigérie.

Nelze vyloučit, že Saúdové jednostranně sáhnou ke snížení exportů o jeden milion barelů za den. Je to známka toho, že Saúdové masivně tlačí na to, aby dohodu udrželi, a tím obnovili její efektivitu. Novak také uvedl, že Rusko chce prohloubit své partnerství s energetickým sektorem v Saúdské Arábii. Rusko a Saúdové prý prozkoumávají možnosti v sektoru ropy i zemního plynu a také v otázkách technologické spolupráce.

Tyto dvě země, tedy Rusko a Saúdská Arábie, jsou pro dohodu klíčové.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.