Neblahá kombinace nemocí, klimatických změn a špatných zemědělských postupů na Pobřeží slonoviny a v Ghaně, kde se pěstuje přibližně 70 % světové produkce kakaa, způsobila jeho vážný nedostatek, upozornil týdeník The Economist. Proto se ke slovu hlásí inovativnější řešení.
Švýcarská čokoládovna Lindt například podpořila německý startup Planet A Foods, který praží a fermentuje slunečnicová semínka, aby napodobila chuť kakaa. Ještě zajímavější je podle Darrena O’Briena ze společnosti Mondelez, giganta v oblasti občerstvení, skutečné kakao, které se pěstuje nebo „kultivuje“ v laboratoři z rostlinných buněk. V loňském roce jeho firma investovala do izraelského startupu Celleste Bio, který se zaměřuje na získávání kakaového másla (tukové části bobů, která dodává čokoládě příjemnou strukturu) z laboratorně pěstovaného kakaa.
Zájem projevili i další. Minulý měsíc uzavřel Barry Callebaut, další švýcarský výrobce čokolády, partnerství s Curyšskou univerzitou aplikovaných věd za účelem vývoje technologie buněčných kultur pro kakao. Japonský výrobce cukrovinek Meiji podpořil americký startup California Cultured, který vyvíjí laboratorně pěstované kakao pro použití v čokoládových cukrovinkách, nápojích a zmrzlině.
Žádný ze startupů zabývajících se buněčnými kulturami zatím nemá povolení od regulačních orgánů. Většina z nich očekává, že se stanou komerčně životaschopnými spíše za několik let než měsíců. A velké čokoládovny si myslí, že laboratorně pěstované kakao bude spíše doplňkem, než aby nahradilo odrůdy pěstované na stromech.
Další podrobnosti se dočtete zde.
Psali jsme:
