Trump se pustil do Amazonu za to, že poškozuje maloobchod

The Sydney Morning Herald.  Donald Trump se ve tweetu pustil do firmy Amazon za to, že poškozuje maloobchodníky a ničí velké množství pracovních míst.

Jeho kritika Amazonu a dalších firem vyjadřuje to, že mnoho lidí ve Washingtonu, ale i v akademické sféře se domnívá, že Amazon a další firmy se staly příliš mocnými a velkými, píše The Sydney Morning Herald. Jedná se o firmy jako je Facebook, Apple, Microsoft či právě Amazon. Objevily se i návrhy, aby firmy byly rozděleny.

Ve volební kampani Trump tvrdil, že Amazon je monopol a že, bude-li zvolen, si ho poddá pomocí antitrustových zákonů. Už v roce 2016 sliboval, že bude-li zvolen, „bude mít Amazon problém.“

Trumpův tweet zapadá do situace, kdy má sektor problém. Kamenné obchody a především obchody s oděvy jsou na tom špatně, neboť zákazníci čím dál více využívají e-commerce.

Trump měl také výtky vůči Amazonu, které se týkaly daní. Trump napadal také to, že Jeff Bezos, majitel Amazonu, zprostředkovaně vlastní noviny Washington Post. Právě to mu prý pomáhá platit nízké daně.

Amazon má ovšem daňové spory také v EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.