Čeho se Němci bojí? Jejich strachy procházejí historickou proměnou

Přečetli jsme: Proměna obav Němců nejspíš ovlivní parlamentní volby v Německu. Přitom došlo podle sociologů k zásadnímu obratu: Němci se více bojí teroru, politického extrémismu a nárůstu napětí kvůli cizincům než ekonomických problémů jako je nezaměstnanost a rostoucí náklady.

Po útocích v Berlíně a dalších evropských městech mají lidé v Německu strach před terorem. Tento strach je podle dlouhodobého průzkumu na prvním místě. Až s velkým odstupem následují obavy z politického extremismu a napětí kvůli přílivu cizinců.

Němci platí za velmi úzkostný národ. Rovněž výzkumy a sociologická dotazování ukazují, že úroveň strachu je v Německu relativně vysoká a potvrzuje se to i v roce 2017, píše německý Die Welt.

Jenže tentokráte je to přeci jen jiné. Povaha německého strachu se totiž zásadně mění. To, čeho se občané nejvíce obávají, mají totiž možnost rozhodnout volby 24. září, konstatuje list.

Top 3: Teror, politický extrémismus a napětí kvůli cizincům

V roce 2017 se Němci bojí politických extrémů a výbuchů násilí ve všední dny. Obávají se, že společenská struktura je přetížená a roztrhne se.

Úplně nahoře na prvním místě obav je teror, následuje politický extremismus a napětí kvůli cizincům. S odstupem následují témata jako náklady dluhové krize EU, či škodliviny v potravinách.

Toto pořadí vyplývá z aktuálního průzkumu pojišťovny R+V. Její studie se těší velké pozornoti, protože je to jediný dlouhodobý výzkum tohoto typu. Už od 90. let se výzkumníci a politologové ptají, čeho se občané nejvíce bojí.

Už v roce 2016 byl terorismus největší obavou. Obava z útoků je jasně na prvním místě a dosahuje 70 % – což je jedna z nejvyšších hodnot, která byla kdy v dlouhodobé studii naměřena.

Politolog Manfred Schmidt považuje tyto výsledky za historický obrat. Od 90. let měly vždy velké hodnoty ekonomické obavy. To se změnilo. Ekonomické obavy se změnily ve společenské. Politolog ukazuje, že ekonomické strachy dramaticky klesly.

Strach před vyšší nezaměstnaností klesl na rekordně nízkou úroveň. Jen 27 % občanů má strach, že by mohlo ztratit práci, nebo že by žádnou nenašlo. V minulých letech se úroveň pohybovala kolem 50 % a před sedmi lety byla vyšší nezaměstnanost velkou starostí, u 61 % občanů.

Ani hrozba rostoucích životních nákladů už není spatřována tak intenzivně jako v roce 2016. V žebříčku obav se nachází až na desátém místě. Což se kryje v dobrými výsledky díky německé konjunktuře. Nezaměstnanost byla v červenci jen 5,6 %.

Žádná obava tak neoslabila, jako právě strach z nezaměstnanosti, kdysi noční můra německé společnosti. Jen mezi lety 2016-2017 se snížila obava o celých 15 procentních bodů. Ale stále je to hodnota vysoká, 46 % je třetí největší hodnota v dekádě.

Změna ovlivní spolkové volby

Výzkumníci se domnívají, že by tato změna paradigmatu mohla ovlivnit i spolkové volby. I když je podle politologa pravděpodobnost toho, že se stanete obětí teroristického útoku nízká, je potřeba brát obavy vážně. Protože v tom je reálné jádro.

Američané jsou posedlí hledáním štěstí, Němci zase hledáním bezpečnosti. Takže v obavách se prostě zrcadlí „nedodělané domácí úkoly“ politiky. Strach Němců je možné vnímat jako katalog úkolů.

To, že následky migrace Němce zaměstnávají, se kryje v výzkumem GfK asi před dvěma týdny. Tam uvedlo 56 % dotazovaných, že přistěhovalectví a možné komplikace jsou největší výzvou společnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.