Německo: Schulzova sociální demokracie spadla na 20 %

Zpráva dne:  Jen pár dní před volbami a s německou sociální demokracií to jde skopce. Dle průzkumu ARD má jen 20 %. Alternativa pro Německo je na třetím místě. Ale asi polovina voličů ještě není rozhodnuta.

Aktuálně je stále nejsilnější stranou CDU s 37 %. SPD se vrátila k nízké hodnotě ledna tohoto roku – spadla na 20 %.

Pohoršila i ovšem die Linke, spadla na 9 %, Zelení mají 7,5 %, FDP je na 9,5 %, AfD posílila na 12 %. Nejedná se přitom o prognózu, ale jen o vyjádření politické nálady v daném období.

Jaké koalice by za takovéto situace byly možné?

S takovýmito čísly přichází v úvahu jen velká koalice, nebo pak svazek ze tří stran, tedy tzv. Jamajka – CDU + FDP + Zelení.

Voliči CDU jsou přitom téměř rovnoměrně rozpolceni mezi to, co by preferovali, zda pokračování velké koalice, nebo zda tzv. Jamajku. U voličů SPD mírně převažují ti, kteří preferují pokračování velké koalice, 46 % chce odchod do opozice.

Ovšem je možné, že dojde k posunům, neboť jen asi 57 % voličů už je rozhodnutých. Každý sedmý má sice preference, ale zároveň udává, že se ještě mohou změnit. A asi 28 % se spíše kloní k tomu, že volit nepůjde.

V přímé volbě, kdyby existovala, by jako kancléřka opět zvítězila Angela Merkelová s 51 %. Schulz by získal podporu 25 % dotazovaných.

Došlo ke změně u témat, na první místo se dostalo vzdělávání, za ním těsně boj proti terorismu, ale pak také zajištění ve stáří a boj proti kriminalitě. Další témata jsou přiměřené mzdy, zmenšení rozdílů mezi bohatými a chudými, ochrana životního prostředí, téma zdravotnictví a rodinné politiky.

AfD se podle všeho poprvé probojuje do Bundestagu, do Spolkového sněmu. 79 % občanů se ovšem domnívá, že strana se dostatečně nedistancovala od extrémně pravicových pozic, myslí si to i 40 % jejích příznivců.

40 % uvádí, že strana sice problémy neřeší, ale alespoň nazývá věci pravým jménem. S tím souhlasí dokonce 81 % příznivců strany. 40 % si myslí, že AfD je tu proto, aby svými útoky změnila uprchlickou politiku vlády. 92 % příznivců strany si to myslí. 21 % Němců považuje za pozitivní, že bude strana zastoupena ve Spolkovém sněmu. 81 % příznivců strany se také vyjádřilo, že AfD je jediná strana, se kterou mohou vyjádřit protest proti panující politice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.