Banky, ne lidi. Dijsselbloem promlouvá o Řecku

Přečetli jsme: Nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny nyní přiznává, že EU v Řecku zachraňovala banky za peníze daňových poplatníků. Řecký komentátor k tomu dodává, že výsledkem je zničení členské země EU. 

Dimitris Konstantakopoulos píše o tom, jak se najednou objevuje pravda o Řecku – mimo jiné to, že nikdy o záchranu Řecka nešlo, šlo o záchranu bank.

Během debaty Komise o zaměstnanosti v Evropském parlamentu se řecký poslanec zeptal předsedy Euroskupiny, jestli byl řecký záchranný program snahou zachránit Řecko, nebo banky. Jeroen Dijsselbloem, nizozemský ministr financí, odpověděl, že „použili jsme peníze daňových poplatníků, abychom zachránili banky. Ti, kteří říkají, že všechno, co bylo učiněno, bylo učiněno k záchraně bank, mají částečně pravdu.

Je potřeba připomenout, že to byl právě Dijsselbloem, který vyhrožoval řecké vládě s uzavřením řeckých bank tři dny po zvolení Syrizy v lednu 2015, požádal ji, aby uznala legitimitu dluhu a platnost „nekoloniálních dohod“, které byly podepsány předchozí vládou.

Také všemožně tlačil na vydírání během prvních šest měsíců roku 2015, aby zabránil jakémukoliv pokusu řecké vlády o odporu „zachránit banky.“

Podobně hovořil i Dijsselbloem pro nedávné interview pro řecký deník Kathimerini.

Odpověděl: „Improvizovali jsme. Udělali jsme to velmi nákladnou cestou pro daňové poplatníky, včetně řeckých daňových poplatníků, ale to platí pro téměř všechny evropské země. Banky byly zachráněny daňovými poplatníky za obrovskou cenu, která vedla k velmi vysokému suverénnímu dluhu. Udělali bychom to znovu? Ne.“

Banky, nebo lidi?

Samozřejmě ovšem Dijssebloem neuvedl, proč se „improvizovalo“ zrovna takto. Sice zachránili banky, ale zničili členský stát EU. Proč neimprovizovali opačně, ptá se Dimitris Konstantakopoulos. Proč nedali prioritu tomu zachránit lidi, ne banky?

Jenže schválení této „improvizace“ ve skutečnosti potřebovalo více přípravy. Ještě dva roky před „záchrannými programy“ a rok předtím, než se německá média pustila do Řecka stylem jako dřív proti Srbům například, začal mezinárodní tisk jižní Evropu nazývat PIGS.

Dimitris Konstantakopoulos se domnívá, že o žádnou improvizaci nešlo. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že program aplikovaný na Řecko byl pečlivě připravený „experiment“ odstranění státu blahobytu, demokracie a národní suverenity tím, že se zničí jeho ekonomika a populace.

Samotná Merkelová vysvětlovala ostatním Evropanů, že uvidí, jak Řecko trpí a dostanou lekci.

Novináři, kteří dělali s předsedou euroskupiny rozhovor, se ho ptali – tedy zda měla být restrukturalizace dluhu hned na začátku programu. Odpověděl: „Kdyby byla restrukturalizace dána předem  -k budoucímu výhledu, byl bych pro, protože vlastně smluv ESM říkají, že dříve než země vstoupí do programu, měla by tu být dluhová udržitelnost. Jediný způsob, jak to udělat, znamená zahrnout soukromý sektor.“

Zůstávají fakta, píše tvrdě Dimitris Konstantakopoulos. A to je, že Dijsselbloem, Merkelová, Juncker a Lagardeová zemi uvrhli do zkázy srovnatelnou s tím, co ji provedli nacističtí okupanti. I když tedy jinými metodami. A trvají na tom, že to budou činit dál.

Ovšem Dijssebloem není jediný, kdo je najednou tak sebekritický. MMF už to v souvislosti s řeckou krizí udělal. Ovšem taková sebekritika nezahrnuje kompenzaci pro zničenou zemi – naopak je tu násobí tlaku pokračovat s politikou, která ničí řecký lid.

Rozhovor s Dijssebloemem najdete zde

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.