Další spor mezi EU a USA: digitální daně

Aktuálně: Mezi USA a EU dál roste napětí. EU zvažuje digitální daň, která se dotkne technologických firem nejen z USA a chce, aby EU byla vyjmuta z amerických cel na ocel. 

Ministr financí USA Steven Mnuchin je proti digitální dani, Brusel usiluje o výjimky z cel na ocel.

Další transatlantický rozpor je tu, tentokráte kvůli daním. Washington odmítá daň na digitální příjmy, Brusel plánuje odvetu za americkou daň na ocel a hliník. Americký ministr financí Mnuchin uvedl, že USA jsou proti návrhům jakékoliv země, které by směřovaly k vyčlenění technologických firem. EU chce ale vybrat více daní od amerických technologických firem jako je Google, Facebook a Apple. Mezi USA a EU tak dál roste napětí.

Evropská komise zaslala americké administrativě informaci o tom, proč by měla být EU vyjmuta z cel – problémem je totiž Čína. EU také dlouhodobě vyšetřuje Čínu ohledně importu oceli. Brusel též zveřejnil seznam dvou set výrobků, na které by mohla být uvalena vyšší cla, pokud by EU nedostala výjimku z amerických cel.

Bílý dům uvedl, že Trump vyjednává s množstvím „jednotlivých zemí“ ohledně možnosti celních výjimek. Washington zároveň zveřejnil konkrétní návod, co bude při posuzování výjimky zkoumáno, například silné bezpečnostní spojenectví s Washingtonem.

EU tvrdí, že plán na zvýšení příjmů od digitálních firem se netýká jen amerických firem, dotkne se více než stovky firem na celém světě. Zdá se, že návrh jde proti konsenzu, který se zaměřuje na příjmy v Evropě, nikoliv na zisky. Mnuchin ovšem řekl, že firmy jsou velkými zdroji pracovních míst a ekonomického růstu a že uvalení další daně by znamenalo oslabit růst a poškodit pracovníky a spotřebitele.

Země EU a Komise jsou frustrovány tím, jak pomalu postupuje daňová reforma. Mezinárodní pokrok, řekl komisař pro daně Pierre Moscovici, v otázce daní u digitální sféry nevypadá moc optimisticky. Daně z příjmu u digitálních firem by byly kombinací více zdrojů: reklamního prodeje u Google, poplatků za uživatele a předplatitele u Apple či Spotify, příjmů z prodeje osobních dat třetím stranám.

Návrh uvádí, že daň by zasáhla firmy s globálním obratem vyšším než 750 milionů eur a celkovými zdanitelnými příjmy 50 milionů eur v EU.

Komise stále doufá, že se jí podaří vyvarovat se přímého střetu s USA ohledně cel za ocel. Nový ministr Německa pro ekonomiku směřuje do Washingtonu, komisařka pro obchod, Cecilia Malmströmová, se má setkat s Wilburem Rossem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.