Francouzská vojenská loď nejspíš sbírala informace o ruských pozicích v Arktidě

Předpokládá se, že plavba Severní mořskou cestou měla rozvědný smysl.

Zdroj blízký ruské správě Severní mořské cesty informoval, že v Severním ledovém oceánu byla spatřena francouzská vojenská loď A603 Rhone, píše Nězavisimaja gazeta. List potrhuje skutečnost, že se jedná o loď NATO. Ruská agentura TASS pak cituje slova francouzského kapitána lodi, že cílem akce byl sběr informací strategického významu. Loď není vybavena proti ledu, takže celá akce byla značně riskantní, a podle zdroje agentury TASS byly ruské prostředky připraveny na záchranou akci.

Francie přitom nemá v oblasti Arktidy žádná území, má však křeslo pozorovatele v Arktické radě.

Vojenské lodě tohoto typu mohou plout rychlostí 14 uzlů, až 30 dní nepotřebují doplnit palivo, mohou podporovat ponorky nebo jiné lodě na hladině, odtahovat ponorné antény nebo rozvinout ponorné stěny pro kontrolu znečistění na moři. Obvykle mají také průzkumnou aparaturu a na palubě bývají specialisté radiotechnické rozvědky, což je pro NATO obzvlášť důležité, protože Rusko v posledních letech značně posílilo svojí vojenskou skupinu v Arktidě. Je tedy nutné se domnívat, že loď členské země NATO se na Severní mořské cestě mohla zabývat právě sběrem informací o ruských pozicích.

Ilustrační obrázek: Autor – Nixette – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48584151

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.