Čína se nechce vzdát statusu rozvojové země

Čína se nevzdá zvláštního zacházení, které má díky statutu rozvojové země ve WTO, a neustoupí návrhu USA.

Deník South China Morning Post informuje, že Čína chápe zvláštní zacházení jako své „základní právo“ a nehodlá ustoupit požadavkům prezidenta USA Donalda Trumpa ohledně reformy Světové obchodní organizace. Čína se chce spojit s ostatními rozvojovými zeměmi, například s Indií či Jižní Afrikou, a vyhrát bitvu o budoucí podobu Světové obchodní organizace (WTO).

Čína se nevzdá zvláštního zacházení, které má díky statutu rozvojové země ve WTO, a neustoupí návrhu USA, které chtějí „privilegia“ Číny odstranit. Tento status Číně například umožňuje používat dotace v zemědělství a také stanovovat vyšší bariéry pro vstup na trh.

Tento spor reflektuje hluboké rozdíly uvnitř WTO, které ohrožují přežití globálního multilaterálního systému.

USA si dlouhodobě stěžují, že asi dvě třetiny členských zemí WTO se definují jako rozvojové země, aby mohly zneužívat tohoto statutu. Trump opakovaně WTO kritizoval a hovořil o ní jako o „katastrofě“.

Čína i Indie ovšem tvrdí, že jejich preferenční zacházení je základním kamenem globálního obchodního systému. Peking se nadále označuje za „největší rozvojovou zemi světa“.

Brazílie změnila pozici, souhlasí, že pokud ji USA podpoří a včlení do OECD, vzdá se statutu rozvojové země. Čína však chce i nadále, spolu s ostatními, hájit své rozvojové zájmy.

USA tvrdí, že pravidla WTO jsou moc měkká a dovolují Číně dotovat svůj průmysl, podporovat státní firmy a diskriminovat zahraniční investory. Bývalý guvernér centrální banky Čou Siao-čchuan uznal, že část kritiky USA má své opodstatnění, ale v řadě případů se jedná o nepochopení.

Čou upozornil, že Čína řadu deformujících opatření odstranila, ale že celý proces probíhá postupně, takže bude trvat několik let. Čínská vláda navíc proces urychluje. Vzhledem k tomu, jak je čínská ekonomika obrovská, bude implementace nelehká, například kvůli reakci lokálních vlád.

Společný dopis Číny, Indie, Jižní Afriky a Venezuely požaduje zachování statutu rozvojové země a naopak tvrdí, že řada pravidel WTO zvýhodňuje USA a další vyspělé země, například v podpoře zemědělství, kvót na textil či ochrany duševního vlastnictví.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.