Trump si pochvaluje průběh afghánských mírových rozhovorů

Washington počítá s tím, že díky dohodě bude moci stáhnout 14 tisíc amerických vojáků z Afghánistánu.

Z Bílého domu zaznívají pozitivní názory na dohodu s Tálibánem, která by vedla ke stažení amerických vojsk.

Prezident Donald Trump sází na to, že mírová dohoda s Talibánem má dobré vyhlídky a umožní stažení amerických vojsk z Afghánistánu ještě před volbami v roce 2020.

Rostou tedy očekávání, že USA budou stahovat svých 14 000 vojáků ze země. Trump říkal od počátku svého nástupu do prezidentského úřadu, že to udělá. Válka stála více než bilion dolarů.

Talibán se ovšem musí zavázat k řadě záruk, Afghánistán se nesmí znovu stát rájem pro džihádisty. Dohoda mezi USA a Tálibánem by ovšem afghánskou válku neukončila, k tomu je potřeba, aby povstalci uzavřeli dohodu i s kábulskou vládou.

Zatímco USA a Tálibán uvádějí pokrok v jednáních, na afghánské půdě se toho moc nezměnilo. OSN uvádí, že v minulém roce byl zaznamenán rekordní počet mrtvých, nejméně 3804 civilistů, včetně 927 dětí.

Asi 217 000 lidí muselo kvůli pokračujícím bojům opustit své domovy.

Zvláštní americký vyslanec Zalmaj Chalílzád, který se v Afghánistánu narodil, se měl účastnit v Kataru finalizace dohody s Tálibánem. Chalílzád by se měl sejít i s prezidentem země, se kterým Talibán odmítá jednat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.