Rusko a Čína budou rozvíjet satelitní internet společně

Podle všeho dává Moskva přednost čínské alternativě před tou západní, na které se už dohodla.

Rusko a Čína budou společně rozvíjet satelitní internet. Společný rusko-čínský projekt považuje Moskva podle novin Vědomosti za lepší variantu než spolupráci se Západem na projektu OneWeb.

Rusko a Čína jednají o projektu spuštění skupiny satelitů, která by byla umístěna níže na orbitu země. Cílem má být distribuce vysokorychlostního internetu. Konkrétně by se mělo jednat o spolupráci mezi ruskou firmou Satelitní sytém „Goněc“ (dceřiná společnost státní firmy Roskosmos) a čínské firmy CASIC. Přitom firma Goněc je jediným operátorem pro komunikaci státní firmy Roskosmos.

V roce 2017 se tato ruská firma připojila k mezinárodnímu komunikačnímu systému OneWeb. Goněc se tak měla stát exkluzivním dodavatelem vysokorychlostního satelitního internetu v Rusku. Nicméně proti dohodě se postavila Federální bezpečnostní služby (FSB) Ruska, která OneWeb považovala za „hrozbu národní bezpečnosti“. Nebylo totiž jasné, tvrdila FSB, zda projekt OneWeb nemá také „charakter rozvědky“. Firma Goněc dostala na projektu OneWeb 40% podíl.

Z ruské vlády nyní zní argument, že čínská raketa dostala v lednu 2019 na orbit první satelit Hongyun-1, který bude patřit mezi dalších 156 satelitů pro dostup k vysokorychlostnímu internetu. Má se tak jednat o odpovídající alternativu projektu OneWeb.

Projekt Hongyun předpokládá vznik globálního systému satelitního spojení ve výšce 1000 km. Taková skupina satelitů pak zabezpečí vysokorychlostní internet na jakémkoliv místě planety. V roce 2025 by měla být rozvinuta celá skupina těchto satelitů. Zdroj v Roskosmu nevyloučil, že ruská strana se bude podílet na vypuštění některých čínských satelitů na orbit. Nebude se ale jednat o průmyslovou spolupráci Ruska s Čínou. Satelity Hongyun budou představovat čistě čínskou výrobu, což se liší od spolupráce s projektem OneWeb, kde se ruská firma OKB Fakel měla podílet na výrobě nosičů pro satelity OneWeb.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.